ABD, BAE'ye kapıyı araladı!

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun "ABD'nin BAE'ye F-35 satmasına dair vetonun sürdüğünü" söylemesine rağmen açık kapı bıraktı.

DÜNYA 24.08.2020, 15:46
ABD, BAE'ye kapıyı araladı!

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, İsrail ziyaretinde Başbakan Binyamin Netanyahu ile yüz yüze görüşme yaptıktan sonra birlikte basın karşısına çıktı.

Netanyahu: BAE'ye F-35 satışına karşıyız!

İkilinin basın açıklamasında "F-35 satışı" konusu gündeme gelince İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ile varılan anlaşmanın, Abu Dabi'ye satılacak silahlara getirilen vetonun kaldırılmasını içermediğini söyledi. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ABD ile BAE arasında herhangi silah anlaşması yapılıp yapılmadığına dair bilgisinin bulunmadığını ancak Tel Aviv'in pozisyonunun değişmediğini, BAE'ye F-35 satılmasına karşı olduklarını vurguladı.

Pompeo açık kapı bıraktı

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ise Birleşik Arap Emirlikleri'ne F-35 satışı konusunda açık kapı bırakarak, Amerika Birleşik Devletleri'nin İsrail’in niteliksel askerî üstünlüğüne dair yasal bir zorunluluğu bulunduğunu ve buna uyacaklarını, ancak BAE ile de 20 yıldan fazla güvenlik ilişkilerinin bulunduğunu dile getirdi.

İran tehdidine karşı halkını koruması için BAE'ye askerî yardımda bulunduklarını ve ihtiyacı olan askerî ekipmanları sağladıklarını kaydeden ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, İsrail'e verilen sözü korumak kaydıyla "BAE'ye askerî ekipman satışı" sürecini gözden geçireceklerini bildirdi.

İran'a ambargo

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun "Körfez ülkeleri de İsrail gibi İran'a uygulanan silah ambargosunun kaldırılmasına karşı" şeklindeki ifadelerine atıfta bulunan ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, İran'a uygulanan silah ambargosunun sürmesi gerektiğini, İran yönetiminin nükleer silaha sahip olmaması için Amerika'nın her türlü tedbiri uygulayacağını vurguladı.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, İsrail ziyaretini tamamladıktan sonra "İsrail ile normalleşme" arabuluculuğu için Sudan ve Bahreyn'i ziyaret edecek. Ayrıca Abu Dabi'ye de geçecek olan Mike Pompeo'nun burada F-35'leri gündeme getirmesi bekleniyor.

Yorumlar (0)