ABD askerlerini çekmeye başladı

Amerika Birleşik Devletleri ordusu, Taliban ile varılan anlaşma gereği Afganistan'dan ilk askerlerini çekmeye başladı.

DÜNYA 10.03.2020, 12:19
ABD askerlerini çekmeye başladı

Al Jazeera'de yer alan habere göre, Afganistan'daki Amerikan güçlerinin sözcüsü Albay Sonny Leggett, Amerika Birleşik Devletleri-Afganistan İslam Cumhuriyeti Ortak Deklarasyonu ve Amerika-Taliban anlaşması gereğince Afganistan'daki Amerikan güçlerinin (USFOR-A) 8600'e düşürülmesi sürecinin başlatıldığını açıkladı. ABD ordusunun bu sayıya 135 gün içinde ulaşması koşulu bulunuyor.

Afganistan'daki Amerikan güçlerinin sözcüsü Albay Sonny Leggett, USFOR-A'nın (Afganistan'daki Amerikan güçleri) Afganistan'da El Kaide ve DEAŞ'e karşı terörizmle mücadele operasyonları yürütmenin yanı sıra Afgan Ulusal Savunma ve Güvenlik Güçlerine destek verme gibi hedeflerini yerine getirmek konusunda tüm askeri yetkilerini kullanmayı sürdüreceğini bildirdi.

Amerika Birleşik Devletleri'nin Afganistan'da yaklaşık 12 bin askeri görev yapıyor.

Afganistan'a Barış Getirme Anlaşması

"Afganistan'a Barışı Getirme Anlaşması", Amerika ile Taliban arasındaki görüşmelere yaklaşık iki yıl ev sahipliği yapan Katar'ın başkenti Doha'da şubat ayı sonunda imzalanmıştı. Anlaşmaya, Amerika Birleşik Devletleri adına Amerika'nın Afganistan Özel Temsilcisi Zalmay Halilzad, Taliban adına Siyasi Ofis Başkanı Molla Abdulgani Berader imza atmıştı.

Afganistan'daki Amerika Birleşik Devletleri, müttefikleri ve koalisyon güçlerinin Afganistan'da konuşlu askerlerinin sayısını 135 gün içinde 8600'e düşürmesi öngörülen anlaşmada, şu ifadeler yer alıyordu:

"Taliban olarak bilinen ve ABD tarafından bir devlet olarak tanınmayan Afganistan İslam Emirliği üyesi 5 binden fazla mahkum, karşı taraftan da binden fazla mahkum Afganlar arasında siyasi diyaloğun başlayacağı 10 Mart 2020'ye kadar serbest bırakılacak."

Afganistan'a Barışı Getirme Anlaşması'nda, Taliban'ın, serbest bırakılan üyelerinin, Amerika ve müttefiklerine tehdit oluşturmamasını sağlayacağına vurgu yapılmıştı.

Yorumlar (0)