ABD askerleri Afganistan'dan "şartlı" çekilecek!

ABD ile Taliban, bugün Katar'ın başkenti Doha'da barış anlaşması imzaladı. Yapılan ortak açıklamada, "ABD ve müttefikleri, Talibanın anlaşmaya uyması halinde 14 ay içinde ülkedeki askerlerini tamamen çekecek." ifadeleri kullanıldı.

DÜNYA 29.02.2020, 16:04 29.02.2020, 16:41
ABD askerleri Afganistan'dan "şartlı" çekilecek!

ABD ile Taliban, Afganistan'da yaşanan savaşı bitirmek ve barış sürecine geçiş yapmak için anlaşma sağladı.

"Afganistan'a Barışı Getirme Anlaşması", taraflar arasında aylardır gerçekleştirilen müzakerelerin ardından bugün Katar'ın başkenti Doha'da bulunan Sheraton Hotel'de imzalandı. 

Taliban adına Siyasi Ofis Başkanı Molla Abdulgani Berader, ABD adına ise ABD’nin Afganistan Özel Temsilcisi Zalmay Halilzad anlaşmayı imzaladı. 

Anlaşmanın imzalandığı törene 31 ülkeden diplomatlar katılım gösterdi.

Söz konusu törene Türkiye adına Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu katıldı.

Ülkede 19 senedir süren savaşı sonlandırıcak anlaşmaya ilişkin yapılan ortak açıklamada, "ABD ve müttefikleri, Talibanın anlaşmaya uyması halinde 14 ay içinde ülkedeki askerlerini tamamen çekecek." denildi. 

Öte yandan ABD, 135 gün içerisinde Afganistan'da bulunan askerlerinin sayısını 8 bin 600'e kadar çekecek. 

Rehinelerin serbest bırakılması bekleniyor

ABD ve Afgan hükümetinin ellerinde bulunan 5 bin Taliban üyesini, Taliban'ın da rehin tuttuğu bin kişiyi serbest bırakacağı tahmin ediliyor.

Afganistan'da bulunan taraflar arasındaki görüşmelerin ise mahkûmlara ilişkin sürecin tamamlanmasından sonra yapılması bekleniyor.

Afgan hükümeti ile Taliban, "Afgan diyaloğu"nun nerede yapılacağına ilişkin henüz bir karara varılamadı. 

"Afgan diyaloğu" boyunca ülkenin iç sorunları ile karşılıklı talepleri ele alınacak. Bu süreçte Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ise arabuluculuk görevi yapacak.

Yorumlar (0)