ABD asker çekeceği iddialarını yalanladı

ABD, Güney Kore'den 4 bin civarı askerin çekilmesinin planlandığı iddialarını yalanladı.

DÜNYA 21.11.2019, 16:03
ABD asker çekeceği iddialarını yalanladı

ABD, Perşembe günü yaptığı açıklamada Chosun Ilbo isimli bir Güney Kore gazetesinin ortaya attığı 4 bin askerlik bir tugayı ülkeden çekileceği iddialarını yalanladı.

Güney Kore gazetesinin ABD'de "isimsiz bir diplomatik kaynaktan" aldığını iddia ettiği rapor, ABD ve Güney Kore arasında Amerikan askerlerine ayrılan bütçede yaşanan anlaşmazlık yüzünden görüşmelerin kesilmesinden sadece 2 gün sonra yayınlandı. ABD ve Güney Kore, iki ülke arasında benzerinin görülmediği bir şekilde büyük bir anlaşmazlığa düşmüştü. ABD, Güney Kore'den ülkedeki 28 bin 500 Amerikan askeri için ödediği 1 milyar doları 5 katına çıkarmasını istemişti, Güney Kore ise bu masrafı karşılayamayacağını açıklamıştı.

Pentagon'dan yalanlama geldi

ABD'nin askeri komuta merkezi Pentagon'un sözcüsü Jonathan Hoffman, yapılan açıklamada Güney Kore gazetesinin yayınladığı raporda kesinlikle gerçeklik payı olmadığını, ABD'nin Kore yarımadasından asker çekmeyi değerlendirmediğini belirtti. 

Esper görüşmelerin "tehdit" olmadığını söyledi


ABD Savunma Bakanı Esper

ABD Savunma Bakanı Mark Esper, bütçe paylaşımı görüşmelerinin kesilmesi üzerine Güney Kore'den asker çekilmesine dair bir planın olup olmadığını bilmediğini söylemişti. Esper, Vietnam'a düzenlediği bir gezide "Müttefiklerimizi bu şekilde tehdit etmeyiz, bu yaptığımız sadece bir pazarlıktır" diye konuştu.

ABD Başkanı Donald Trump'ın resmi makamı olan Beyaz Saray ise konuya dair henüz bir açıklama yapmadı.

Güney Kore cephesi de iddiaları yalanladı

1950'den 1953'e kadar süren çatışmaların ardından kuzeydeki komşusuyla resmi bir barış anlaşması imzalamayan Güney Kore'nin savunma bakanı ise Chosun Ilbo gazetesinde yayınlanan raporun "Amerikan hükümetinin resmi tutumu olmadığını" söylerken Dışişleri Bakanı Kang Kyung-wha da parlamentoda konuşurken ABD askerlerinin çekilmesinin tartışılmadığını söyledi.

ABD, 70 yıldır Kuzey Kore'nin muhtemel bir saldırısını engellemek için adada asker barındırıyor; ancak ABD ve Güney Kore arasındaki bütçe anlaşmazlığından sonra Amerikan askerlerine ne olacağı henüz bilinmiyor. ABD Başkanı Trump, Güney Kore'nin daha fazla para ayırmaması durumunda adadaki askerleri tümüyle çekebileceğini dile getirmişti.

İki taraf da topu birbirine attı

Bütçe paylaşımı görüşmelerinin kesilmesinden hemen sonra iki taraf da birbirlerini suçladı ve yine iki taraf da ABD'nin istediği bütçe hakkında resmi bir açıklamada bulunmasa da Trump'ın daha önce Güney Kore'den 5 milyar dolar istediği biliniyor.

ABD kanunlarına göre yarımadadaki Amerikan askeri sayısı 22 binin altına inemez, ancak Savunma Bakanı asker sayısının 22 binden aşağı indirilmesini Amerikan Kongresi'nde açıklayabilirse bu yönde karar alınabilir.

ABD Özel Temsilcisi adada asker varlığını savunuyor


ABD Kuzey Kore Özel Temsilcisi Biegun

ABD'nin Kuzey Kore Özel Temsilcisi Stephen Biegun, Çarşamba günü yaptığı açıklamada ülkesinin Kore yarımadasında asker bulundurması gerektiğini savunmuştu. Biegun, Güney Kore'nin en önemli müttefiklerinden biri olduğunu ancak bu durumun Amerikan korunmasından "bedavaya yararlanmaya" yol açmaması gerektiğini savunmuştu.

Güney Kore siyasi parti liderleri, Çarşamba günü ABD başkenti Washington'a giderek "daha adil bir bütçe paylaşımı" ayarlanması için çeşitli temaslara geçmişti. Güney Kore'nin ana muhalefetinde bulunan Özgürlük Kore Partisi'nin lideri Na Kyung-won; iki ülke arasındaki ittifakın ABD çıkarlarına da yaradığını, bu yüzden Amerikan askerlerinin yarımadadan çekilmesi gibi bir konunun konuşulmaması gerektiğini savunmuştu. Siyasilerin bu düşüncesine rağmen Güney Kore'deki bazı aktivist gruplar, ülkedeki Amerikan askerlerinde büyük bir azalmaya gidilmesi gerektiğini savunuyor.

Yorumlar (0)