"ABD ağır bedel ödeyecek"

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani uranyumun zenginleştirilmesiyle ilgili alınan son kararların nükleer anlaşmanın ihlaline tepki niteliği taşıdığını söyledi. Ruhani, "Hiçbir ülke bizi bu konuda eleştiremez" diye konuştu.

DÜNYA 19.06.2019, 18:06 19.06.2019, 18:16
"ABD ağır bedel ödeyecek"

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, hükumet toplantısında İran’ın nükleer anlaşmadaki bazı taahhütlerini askıya alma kararına ilişkin açıklamalar yaptı.

"OLUŞTURULAN ALGI DOĞRU DEĞİL"

Ruhani, alınan kararın anlaşma çerçevesinde olduğunu belirterek, "Bazı ülkelerin oluşturdukları algı doğru değil. Nükleer anlaşmanın 26. ve 36. maddeleri bize bu hakkı vermekte" dedi.

Japonya Başbakanı ile bölgesel gelişmelere ilişkin önemli bir görüşme yaptığını ve ardından Tacikistan ile Kırgızistan’da önemli temaslarda bulunduğunu vurgulayan İran Cumhurbaşkanı Ruhani, "Yaptığımız bu görüşmeler İran’ın mantığını gayet iyi yansıtmaktadır" ifadelerini kullandı.

"ABD'Yİ ONAYLAYAN ÜLKE YOK"

ABD’nin İran’ı etkisizleştirmek istediğini aktaran Ruhani, ABD’nin bu politikaları nedeniyle ağır bedel ödeyeceğini belirterek, "Dünyada birkaç ülke dışında İran’ın siyasetini eleştiren ve ABD’yi onaylayan ülke yok" dedi.

"ANLAŞMA, İRAN EKONOMİSİNİ DÜNYAYA AÇACAK"

Nükleer anlaşmanın ABD ve bazı müttefikleri tarafından zarar gördüğüne işaret eden İran Cumhurbaşkanı Ruhani, anlaşmanın İran ekonomisinin kapılarını dünya ticaretine açmak olduğunu söyleyerek, "Uluslararası Atom ve Enerji Kurumu ise anlaşma kapmasında İran’ın nükleer faaliyetlerinin barışçıl olduğunu onaylamıştır" şeklinde konuştu.

İran Atom ve Enerji Kurumu, Milli Güvenlik Konseyinin nükleer anlaşmadaki bazı taahhütleri askıya alan kararının ardından, Temmuz ayının ilk haftası uranyumun zenginleştirilmesinde 300 kilogramın üzerine çıkacaklarını açıklamıştı.

Yorumlar (0)