ABD, Afganistan için verdiği tarihi geri aldı

Pentagon Sözcüsü Kirby, ABD'nin Afganistan'daki eğitim-destek görevi ile NATO öncülüğündeki Kararlı Destek görevinin 1 Mayıs tarihi itibarıyla son bulacağına yönelik ifadelerini yanlışlıkla söylediği gerekçesiyle geri aldı.

DÜNYA 28.04.2021, 00:33 28.04.2021, 16:18
ABD, Afganistan için verdiği tarihi geri aldı

ABD Başkanı Joe Biden'ın 11 Eylül'ün 20. yıl dönümüne kadar Afganistan'daki ABD askerlerinin tümünü çekeceğini dile getirmesinin üzerinden yaklaşık olarak iki hafta geçti. Bu süre zarfında ABD ordusu, çekilme aşamalarını ve çekilmenin başlamasıyla ülkedeki görevlerinin kapsamını çizmeye çalışıyor.

Konuya dair sorulara günlük basın toplantısında cevap veren Sözcü John Kirby, çekilme planının nisan ayı sonuna kadar Savunma Bakanı Lloyd Austin'e sunulacağını belirtti.


(John Kirby)

"1 Mayıs'tan sonra görevimiz değişiyor"

Çekilmenin başlaması ile birlikte ABD'nin Afgan ordusuna desteğinin sürüp sürmeyeceğine dair soru üzerine Kirby, "1 Mayıs günü geldiğinde, Afganistan'daki görev değişiyor. Artık misyonumuz, Afgan Ulusal Güvenlik Güçleri'ne eğitim-destek sunmak değil, NATO şemsiyesi altında Kararlı Destek görevi değil, ülkeden ayrılmak üzere çekilme misyonu olacak." yorumunda bulundu.

Sözlerini geri aldı

Kirby, söz konusu açıklamasının akabinde kişisel Twitter hesabı üzerinden gerçekleştirdiği paylaşımda, "Yanlışlıkla ifade ettim. NATO'nun Kararlı Destek misyonu 1 Mayıs tarihinde sona ermiyor. Ayrıca, Afgan kolluk kuvvetlerine sunduğumuz hava desteğini azaltmak veyahut değiştirmek hususunda da herhangi bir karar alınmış değil." ifadelerini sarf etti. 

Kirby, ülkesinin Afganistan'daki ana gayretinin çekilme odaklı olacağını vurguladı.

Ne olmuştu?

ABD, 29 Şubat 2020 tarihinde Katar'ın başkenti Doha'da Taliban ile anlaşma sağlamış ve 1 Mayıs 2021 tarihinde Afganistan'dan çekilme hususunda anlaşmıştı.

Başkan Biden, 20 Ocak 2021 tarihinde göreve başladıktan sonra Pentagon, eski Başkan Donald Trump döneminde imza atılan bu anlaşmaya yönelik inceleme başlattığını açıklamıştı.

Biden, 14 Nisan tarihinde basın mensuplarının karşısına geçmiş ve ABD ordusunun 1 Mayıs tarihinden itibaren başlamak üzere 11 Eylül 2021'e kadar tamamen ülkeden çekileceğini duyurmuştu.

Yorumlar (0)