ABD, Afganistan'ı o listeden çıkarıyor!

ABD Başkanı Joe Biden, 2021 yılında Taliban'ın kontrolüne geçen Afganistan'ı "NATO'ya dâhil olmayan önemli müttefik" statüsünden çıkarmak için harekete geçti.

DÜNYA 07.07.2022, 09:20 Hakan Öksüz
ABD, Afganistan'ı o listeden çıkarıyor!

Geçen yılın Ağustos ayında tamamen Taliban'ı kontrolüne geçen Afganistan, küresel müttefiklerini kaybetmeye devam ediyor. ABD Başkanı Joe Biden da Taliban'ın ele geçirdiği Afganistan'ı müttefik statüsünden çıkarmaya hazırlanıyor. Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'ye bir mektup yollayan Biden'ın, bu kararını bildirdiği kaydedildi.

Biden'ın mektubunda Afganistan'ın, "NATO'ya dâhil olmayan önemli müttefik" rolünden çıkarılacağı belirtildi. Joe Biden, bu kararını, Dış Yardımlar Kanunu'nun 517'nci maddesine dayandırdı. Afganistan'ın ABD müttefiki olarak kabul edilmesi, Barack Obama'nın başkan olduğu 2012 yılında gerçekleşmişti.

NATO'ya dâhil olmayan müttefikler listesinde hangi ülkeler var?

ABD, 20 ülkeyi "NATO'ya dâhil olmayan önemli müttefik" statüsünde kabul ediyor. Bu tanımlama ilk defa 1987 yılında Başkan Ronald Reagen tarafından oluşturuldu. Bu kapsama alınan ilk ülkeler ise Japonya, Avustralya, Güney Kore, İsrail ve Mısır oldu. George W. Bush döneminde bu listeye Kuveyt ve Bahreyn de eklenmişti. Biden'ın listeye dâhil ettiği ülkeler ise Kolombiya ve Katar olmuştu.

Taliban, geçen yıl Afganistan'ı ele geçirdi

Geçen yılın Ağustos ayında Afganistan'da yaşanan olaylar, dünya kamuoyunda şok etkisi yarattı. Afganistan ordusu direnmeyi bırakmış, terör örgütü Taliban ülkenin başkenti Kabil'i kontrolü altına aldı. Taliban liderlerinden Molla Abdul Gan Birader, "Bu kadar hızlı şekilde Kabil'i ele geçirdiğimiz için biz de şaşkınız." dedi. 

Yaşanan olaylar üzerine ABD askeri personelleri ülkeyi apar topar terk etti. Binlerce Afgan, ülkeden kaçmak için havaalanlarına doluştu. Uçakların tekerine tutunarak ülkeden çıkmaya çalışan bazı kişiler, yüksekten düşerek hayatını kaybetti.

Yorumlar (0)