ABD, Afganistan'dan askerlerini çekiyor!

ABD, Afganistan'da görev yapan asker sayısını 14 binden 8 ila 9 bine düşürmek için hazırlık yapıyor.

DÜNYA 02.08.2019, 13:03
ABD, Afganistan'dan askerlerini çekiyor!

ABD ile Taliban, taslak anlaşma üzerinde görüşmelerine devam ederken, bu anlaşma ile Afganistan'da görev yapan binlerce ABD askerinin geri çekilmesinin planlandığı bildirildi. 

Washington Post'un ABD'li yetkililere dayandırdığı haberine göre, taslak anlaşma ile Trump yönetiminin, ateşkes ve El Kaide'den vazgeçilmesi dahil Taliban'ın vereceği ödünler karşılığında binlerce ABD askerini Afganistan'dan çekmeyi planladığı kaydedildi.

Taslak anlaşma, Taliban'ın Afganistan hükümeti ile doğrudan geniş kapsamlı bir barış anlaşması müzakere etmesini şart koşuyor. Söz konusu anlaşmada, Afganistan'daki ABD askerlerinin sayısının 14 binden 8 ila 9 bine düşürülmesi planlanıyor.

ABD'nin Afganistan Özel Temsilcisi Zalmay Halilzad ile Taliban arasında aylardır devam eden görüşmelerin ardından taslak anlaşmanın biçimlendiği ve son şeklini de Afganistan'da eylül ayında gerçekleştirilecek cumhurbaşkanlığı seçiminden önce alabileceği ifade edildi. 

Anlaşmanın büyük bir kısmı tamamlandı

İsminin açıklanmasını istemeyen bir ABD'li yetkili, taslak anlaşmanın yüzde 80 ila 90'ının tamamlandığını kaydetti.

Taliban sözcüsü Zabiullah Mücahid de "Ümitliyiz. İşler, bir dönüm noktası yaşanacağı yönünde ümit verici görünüyor. Umarız herhangi bir engel olmaz ama aynı zamanda bu Amerikalıların ciddiyetine bağlı." diye konuştu.

ABD'li ve Afgan yetkililerden bazıları, Taliban'ın güvenilirliğini ve ABD'nin Taliban liderlerinin bu şartlara uyduğunu nasıl doğrulayacağını sorgulayarak anlaşmaya kuşkuyla yaklaşıyor.

"Savaşı sona erdirme konusunda atılacak en önemli adımlardan biri"

Taslak anlaşmanın, kabul edilmesi durumunda, Afganistan'daki savaşı sona erdirme konusunda atılacak en önemli adımlardan biri olacağı değerlendiriliyor. 

İsimlerinin açıklanmasını istemeyen Afgan hükümet yetkilileri de taslak anlaşmanın, ABD askerlerinin sayısının azaltılmasını kapsayacağını ancak sayının ve takvimin ne olduğu hususunda bilgi sahibi olmadıklarını aktardı. 

ABD Savunma Bakanlığına (Pentagon) göre, Afganistan'da savaşın başladığı 2001 yılından beri 2 bin 400 ABD askeri hayatını kaybederken, 20 binden fazla asker de yaralandı.

Ne olmuştu?

Taliban'ın Katar'daki siyasi ofis sözcüsü Süheyl Şahin, müzakerelerin bir sonraki turunda ABD ile Taliban arasında anlaşmaya varılabileceğini bildirmişti.

ABD'nin Afganistan Özel Temsilcisi Zalmay Halilzad, dün Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, anlaşmaya varılma ihtimalinden bahsetmişti.

Halilzad, "Eğer Doha'da Taliban kendi payına düşeni yaparsa biz de kendi üzerimize düşeni yaparız. Böylece aylarca üzerinde çalıştığımız anlaşmayı sonuçlandırırız." ifadelerini kullanmıştı.

Afganistan'ın Barış İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanlığı, daha önce yaptığı yazılı açıklamada, Doha'da gerçekleştirilecek Afganlar arası barış görüşmeleri için 15 kişilik heyetin hazırlandığını açıklamıştı. 

ABD ile Taliban arasında Katar'da son 9 ayda 7 kez görüşme yapıldı. 

Yorumlar (0)