ABD Afganistan'daki askerleri yarıya indirecek

Donald Trump yönetimindeki ABD'nin, Afganistan'da asker sayısını yarıya indirmeye hazırlandığı iddia edildi.

DÜNYA 28.06.2020, 01:20
ABD Afganistan'daki askerleri yarıya indirecek

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump yönetiminin Afganistan'da bulunan 4 binin üzerindeki ABD askerini çekme planını tamamlamak üzere olduğu kaydedildi.

Amerika basın kuruluşlarının iki üst düzey yetkiliye dayandırdığı haberde, ABD, Afganistan'daki asker sayısını 8 bin 600'den 4 bin 500'e indirmek için harekete geçti.

ABD yönetiminin konuyla ilgili yaptığı çalışmada sona geldiği ifade edilen haberde, Trump'ın ise kararlı olduğu ifadelerine yer verildi.

Yine haberde, NATO müttefikleriyle ABD Savunma Bakanı Mark Esper'in bu konuyu görüştüğü paylaşılırken, askerlerin çekilmesinin ne zaman tamamlanacağına dair net bir tarih ise paylaşılmadı.

ABD siyasetinde karşıt sesler yükselmeye başladı

Trump'ın bu söz konusu kararına ilişkin ABD siyasetinde karşıt karşıt görüş ifade eden sesler de ortaya çıkmaya başladı. 

Cumhuriyetçi Senator Lindsey Graham, söz konusu haberi sosyal medya hesabından paylaşarak çeşitli değerlendirmeler yaptı.

Graham, Afganistan'dan çekilme sürecinin her zaman koşullara bağlı olarak gerçekleşmesi gerektiğini ifade ederek, Trump yönetimi, El Kaide, DEAŞ gibi unsurların Afganistan'da güçlenmesine rağmen asker çekmeye devam ederse, Obama zamanında Irak'ta yapılan hatalara düşebileceği değerlendirmesini yaptı.

Graham sözlerinin devamında ABD'nın ulusal olarak güvenliğini tehlikeye atmayacak şekilde ilerlemesi gerektiğini ifade ediyor.

ABD'nin Taliban ile şubat ayında vardığı anlaşma dahilinde öncelikli olarak Afganistan'da bulunan asker sayısı 8 bin 600'e çekmesi bekleniyor.

Çekilme Pentagon'a göre sürüyor fakat Afganistan'daki 14 bine yakın askerin ne kadarının çekildiği henüz açıklanmadı.

Yorumlar (0)