ABD: 5 ülke daha normalleşecek!

Amerika Birleşik Devletleri (ABD), 5 ülkenin daha İsrail ile ilişkilerini normalleştirmeyi hedeflediğini duyurdu.

DÜNYA 18.09.2020, 09:25
ABD: 5 ülke daha normalleşecek!

Arap ülkeleri ile İsrail arasında normalleştirme süreci, Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) öncülüğünde başlatıldı. Söz konusu sürecin imzalarla resmiyete dökülmesi üzerine diğer ülkeler de harekete geçmeye başladı. 

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump'ın Özel Kalemi olan Mark Meadows, Wisconsin eyaletinde gazetecilere açıklamada bulundu. 

İsrail ile Bahreyn ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) arasında imzalanan normalleşme anlaşmalarının önem arz ettiğine dikkat çeken Meadows, 5 ülkenin daha normalleşme sürecine girmeyi planladığını söyledi.

Meadows, söz konusu ülkelerden 3'ünün Orta Doğu'da, 2'sinin ise bölge dışında yer aldığını ifade ederken, bu ülkelerin hangileri olduğunu açıklamadı. 

Diğer yandan, Meadows, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Trump'ın Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'ndaki konuşmasını gerçekleştirmek için New York'a gitmeyeceğini kaydetti.

Meadows, Trump'ın Washington'da kalacağını ve konuşmasını Beyaz Saray'dan gerçekleştireceğini duyurdu. 

Bu sene yeni tip koronavirüs (Covid-19) sebebiyle Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu toplantılarının büyük bir bölümü online ortamda yapılacak.

Ne olmuştu?

Beyaz Saray'da 15 Eylül günü İsrail ile Bahreyn ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) arasında imzalanacak olan normalleşme anlaşmaları için resmi bir tören düzenlenmişti.

Söz konusu tören esnasında İsrail ile Bahreyn ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) arasında ilişkilerin normalleştirilmesi amacıyla birer anlaşma yapılmıştı. Ayrıca, bu ülkeler "Abraham Accords" denilen bir metne de imza atmıştı. 

Trump, tarihin akışının değişeceğini belirterek, uzun süredir etkisini gösteren ihtilaf ve çatışmadan sonra Orta Doğu'da yeni bir dönemin başlayacağını ifade etmişti.

Farklı inanç ve kökenleri olan insanların huzur ve barış içerisinde yaşayacağı bir sistem için önemli bir adım atıldığına dikkat çeken Trump, İsrail ile Bahreyn ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) arasındaki anlaşmaların sadece bir ayda sağlandığını kaydetmişti.

Trump, İsrail ile Bahreyn ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) karşılıklı olarak büyükelçiler görevlendireceklerini söylemişti.

Söz konusu ülkelerin turizm, ticaret, sağlık ve güvenlik alanlarında ciddi bir dayanışma göstereceğini belirten Trump, artık Abraham Accords denilen anlaşmayla Müslümanların İsrail'deki tüm kutsal yerlere gidebileceğini ve Mescid-i Aksa'da huzur içerisinde ibadetlerini yerine getirebileceklerini duyurmuştu. 

Şu ana kadar İsrail ile normalleşen ülkeler:

Mısır,

Ürdün,

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE),

Bahreyn.

Yorumlar (0)