ABD 21 Suudi öğrenciyi kovdu

Amerika, 21 Suudi Arabistanlı askerî öğrenciyi paylaşımlarından dolayı Suudi Arabistan'a geri gönderdi.

DÜNYA 14.01.2020, 07:19
ABD 21 Suudi öğrenciyi kovdu

Pentagon (Amerika Birleşik Devletleri Savunma Bakanlığı), Florida'daki askerî üs saldırısına ilişkin soruşturmada 21 Suudi askerî öğrencinin radikal paylaşımlar ve çocuk su faaliyetlerinde bulunduğunu tespit ettiklerini ve öğrencilerin Amerika Birleşik Devletleri’nden gönderilmesine karar verdiklerini açıkladı. 

Pentagon Sözcüsü Alyssa Farah konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, şu ifadelere yer verdi:

"Adalet Bakanlığının 6 Aralık 2019 tarihinde Florida Pensacola Donanma Hava Üssü'ndeki olaya yönelik soruşturması sırasında, müfettişler 21 Suudi Arabistanlı askerî öğrencinin çocuk su ve Amerika karşıtı ya da cihatçı içerikler bulunduran sosyal medya paylaşımları dâhil, ciddi kaygılara sebep olan bazı faaliyetlerde bulunduklarını tespit etti."

Pentagon Sözcüsü Alyssa Farah, söz konusu kişilerin Suudi Arabistan hükümetine bildirildiğini ve Suudi Arabistan Büyükelçiliği ile askerî öğrencilerin Amerika Birleşik Devletleri'nden ayrılması konusunda iş birliği yaptıklarını ifade etti.

Adalet Bakanlığı soruşturmasında, Amerika Birleşik Devletleri'nde bulunan Suudi Arabistan Hava Kuvvetlerine bağlı öğrencilerin Florida saldırısından önceden haberdar olup olmadığının belirlenemediği fakat soruşturma sırasında toplam 21 personelin sakıncalı bazı faaliyetlerinin tespit edildiği vurgulandı.

Soruşturmada 17 askerî öğrencinin sosyal medya paylaşımlarında radikal içerikler saptanırken, bu 17 öğrencinin birçoğunun da aralarında bulunduğu 15 öğrencinin ise çocuk grafisi ile ilişkili faaliyetlerde bulunduğu belirlendi.

Personellerden sadece birinde çok sayıda içerik görselleri saptandığı ifade edilen soruşturma dosyasında, birçok personelin ise erotik içerikli sohbet odalarından çekilmiş veya sosyal medya üzerinden paylaşılmış resimleri bulunduğu bildirildi.

Amerika Birleşik Devletleri'nin Florida eyaletine bağlı Pensacola şehrinde bulunan Donanma Hava Üssü'nde eğitim gören Suudi Arabistanlı Teğmen Muhammed Said Alşarmani'nin düzenlediği silahlı saldırıda, 3 Amerika Birleşik Devletleri Deniz Kuvvetleri personeli hayatını kaybetmiş, 8 kişi de yaralanmıştı. Alşarmani olay yerinde Amerikan güvenlik güçleri tarafından vurularak öldürülmüştü.

Yorumlar (0)