AB yeni planı devreye sokuyor

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik işgalinin ardından AB (Avrupa Birliği), REPowerEU planı ile Rus enerjisine olan bağımlılığını 3’te 1 oranında düşürmeyi amaçlıyor.

DÜNYA 08.03.2022, 23:48 09.03.2022, 17:48
AB yeni planı devreye sokuyor

AB, Rusya ile vuku bulan krizin ardından enerji bağımlılığını düşürmek amacıyla yeni bir hamle yaptı. Yeni strateji ile birlikte AB, Rusya'ya olan enerji bağımlılığını 3’te 1 oranında düşürmeyi amaçlıyor. AB Komisyonu'nca hazırlanan yeni enerji stratejisi planı REPowerEU ile birlikte Avrupa Birliği ülkelerinin Rus enerjisine bağımlılığını düşürerek, Rusya'nın savaş finansmanı daraltmak isteniyor. Bu doğrultuda, AB hızlı bir aksiyon alarak diğer ülkelerden sıvılaştırılmış doğal gaz temini ve yenilenebilir enerji üretimi atağında bulunacak.

Rezervler 2023 için doldurulacak

Konuya dair konuşan Avrupa Birliği Komisyonu Enerji Komiseri Kadri Simson, "Kıtadaki kış mevsiminin son günleri için yeterli miktarda doğal gaz stokumuz var fakat 2023 senesi için rezervlerimizi ivedi olarak yenilememiz lazım." sözlerini sarf etti.

Bahse konu strateji doğrultusunda, AB, Ekim 2022 tarihine kadar önümüzdeki sene için gaz rezervini minimum yüzde 90 oranında doldurmaya hazırlanıyor. 

Öte yandan, enerji tüketimini düşürecek mesken izolasyonu gibi çözümler için de destek verilecek.

Yorumlar (0)