AB yaptırımlarına devam ediyor! Rusya’ya vize engeli

Ukrayna ve Rusya arasındaki savaş devam ederken, Avrupa Birliği’de Moskova hükümetine karşı caydırıcı tedbirler almayı sürdürüyor. AB tarafından atılan yeni yaptırım adımı ile birlikte Rusya ile 2007 yılında imzala atmış olduğu vize kolaylığı anlaşması askıya alındı.

DÜNYA 29.08.2022, 10:38 29.08.2022, 13:16
AB yaptırımlarına devam ediyor! Rusya’ya vize engeli

Rusya’nın Ukrayna’ya karşı açtığı savaşın ardından Avrupa Birliği (AB), bu durumun önüne geçebilme düşüncesiyle farklı uygulamalarda bulunuyor. Üst düzey bir AB yetkilisinin bir basın kuruluşuna verdiği ifadeye göre, önümüzdeki hafta Avrupa Birliği Dışişleri Bakanları, Prag'da bir araya geliyor.

“Rus halkına savaşın kötü olduğunu hissettirmeliyiz”

İki gün kadar devam edecek olan görüşmede, 2007 senesinde Rusya-AB arasında imzalanan vize kolaylaştırma protokolünün dondurulması konusu ele alınacak.

"Rus turistlerin kentlerimizde, marinalarımızda gezmesi uygun olmuyor. Rus vatandaşlarına bu savaşın kötü olduğunu, kabul edilebilir durumda olmadığı doğrultusunda bir işaret vermeliyiz" fikri savunulurken; protokolü dondurma işlemi, beklemekte olan vize başvuru akışını uğraş verici ve pahalı bir duruma sokacak.

Ek yapılandırmalar sene sonunda geliyor

Vize sürecinde bekleme sürelerinin yükseleceği de kulislerde dile getirilirken, sene sonuna gelene kadar ek yapılandırmaların kabul edileceği tahmin ediliyor.

Bazı ülkeler Ruslara vize vermeyi durdurdu

Diğer bir taraftan Letonya, Polonya, Estonya ve Çek Cumhuriyeti gibi ülkelerin de Ruslara verdiği vizeyi daha öncesinde durdurduğu biliniyordu.

Yönetime baskı oluşturulması planlanıyor

Rusların ülke adına güvenlik riski meydana getirdiğini ifade eden Estonya Başbakanı Kaja Kallas, seyahat yasaklarının Kremlin'e karşı baskı olarak geri dönüş yapabileceğini aktardı.

Avrupa Birliği üst düzey diplomatı Josep Borrell ve Almanya Başbakanı Olaf Scholz de içerisinde bulunmak üzere, Rus turistlerin tamamına yasak getirilmesine karşı çıkıldı. Yönetimin sergilediği hareketler adına sıradan Rus vatandaşlarının cezalandırmaması gerektiği ifade edildi.

Bu durumun karşısında Moskova yönetimi ise verilen kararları "yabancı düşmanlığı" ve “açık milliyetçilik” şeklinde değerlendirirken, sağduyulu davranmanın her zaman galip geleceği dile getirildi.

Rusya’dan Türkiye’ye akın olabilir

Rusya ve Avrupa Birliği arasında meydana gelebilecek olan vize sorunun sonucu olarak, Türkiye’ye daha fazla Rus gelmesi bekleniyor.

Türkiye'nin yazlık kesimlerine akın akın gelen Rus turistlerin miktarının iki katına ulaşacağı düşünülüyor.

Yorumlar (0)