AB, yaptırımlara devam kararı aldı!

Avrupa Birliği üye ülke liderleri, Perşembe günü Brüksel'de gerçekleştirilen zirvede Rusya'ya uygulanan yaptırımların 6 ay uzatılmasına karar verdi.

DÜNYA 13.12.2019, 10:02
AB, yaptırımlara devam kararı aldı!

Avrupa Birliği (AB) üye ülkeleri liderlerinin toplandığı Avrupa Komisyonu, Belçika'nın başkenti Brüksel'de düzenlenen zirvede Rusya'nın finans, enerji ve savunma sanayilerini hedef alan yaptırımların 6 ay daha uzatılmasına karar verdi.

Temmuz'a kadar devam edecek

AB'nin Rusya'ya uyguladığı yaptırımlar ilk olarak Rusya'nın Ukrayna'ya bağlı Kırım yarımadasını 2014 yılında ilhak etmesiyle başlamıştı. Ocak 2020'de bitecek olan yaptırımlar, Temmuz 2020'ye kadar uzatıldı.

Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel'in sözcüsü Barend Leyts, AB üye ülke liderlerinin vardığı kararı Twitter üzerinden "Avrupa Konseyi, Rusya yaptırımlarının uzatılmasını onayladı" tweetiyle duyurdu.

Minsk Anlaşması'na uyulursa kalkacak

AB'nin Rusya yaptırımlarr, Rusya'nın enerji, finans ve silah sanayilerini hedef alıyor. AB, Rusya'nın Ukrayna'daki savaşı durdurmaya yönelik imzalanan Minsk Anlaşması'na uyması durumunda yaptırımların kaldırılacağını açıkladı. Minsk Anlaşması; Ukrayna'nın doğusundaki çatışma alanından ağır silahların çekilmesi, Ukrayna'nın Rusya'yla olan sınırlarının kontrolünü yeniden kazanması, bölgenin özerklik sahibi olması ve Donbass bölgesinin kaderini belirleyecek seçimlerin düzenlenmesi gibi maddeler içeriyor.

İki lider Paris'te buluşmuştu

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelensky, geçtiğimiz Pazartesi günü Minsk Anlaşması şartlarına uygunluğu tartışmak için Fransa'nın başkenti Paris'te Almanya ve Fransa liderleriyle birlikte masaya oturmuştu. İki lider, 2019 sonuna kadar tam ateşkes ve mahkum takasında anlaşsa da diğer konulara henüz değinilmemişti.

Almanya Şansölyesi Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un arabuluculuk yaptığı zirve, Rusya ve Ukrayna'nın en yüksek seviyede 3 yıl sonra ilk kez görüşmesi olarak dikkat çekmişti. Ukrayna'nın  doğusunda yaşanan çatışmalarda 2014 yılından beri 13 bin kişi hayatını kaybetti.

Yorumlar (0)