AB ülkeleri Rusya’ya karşı birlik oldu

Rusya’nın aldığı ayrılıkçı yönetimleri tanıma kararının ardından Türkiye ve ABD başta olmak üzere pek çok ülkeden karşı çıkan sesler yükselirken gecenin ilerleyen saatlerinde AB üyesi ülkeler de Rusya’ya karşı ambargo uygulanması yönünde fikir beyan ederek Rusya’ya karşı kınama mesajlarını art arda yolladılar. 

DÜNYA 22.02.2022, 10:26 23.02.2022, 13:55
AB ülkeleri Rusya’ya karşı birlik oldu

Rusya’nın Ukrayna’daki Donetsk ve Luhansk bölgelerindeki ayrılıkçı yönetimleri tanıdığını belirtmesinin ardından Ukrayna’nın toprak bütünlüğü, Rus kaynaklarında kesin olarak bozulmuş oldu. Pek çok ülke bu karara karşı Rusya’ya ambargo uygulanması yönünde uluslararası kuruluşlara taleplerini iletti. Avrupa Birliği üyesi ülkelerden Slovakya, Çekya, Hollanda ve Avusturya, Rusya’nın kararına tepki gösteren ilk ülkelerden oldu. Liderler, sosyal medya hesapları üzerinden açıklamalarda bulunarak Vladimir Putin’in kararını tanımadıklarını dile getirdiler. 

“Rusya’nın yaptığı hakarettir” 

Avusturya Başbakanı Karl Nehammer, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Minsk Anlaşması açıkça ihlal edilmiştir ve bu, sürdürülmeye çalışılan barışçıl çözüm için hakarettir.” ifadelerini kullandı. 



“Bu karar kabul edilemez” 

Slovakya Başbakanı Eduard Heger de sosyal medya hesabından açıklama yapan liderler arasında yerini aldı. Heger, “Rusya’nın bu hareketi kabul edilemez. Putin’in eylemlerini kınıyoruz.” cümlelerini paylaştı. 

“Rusya’nın kararı saldırganlıktır” 

Çekya Başbakanı Petr Fiala, Putin’in kararının uluslararası hukuka açıkça saldırı olduğunu belirterek alınan kararı kınadı.  



Hollanda’dan kınama 

Hollanda Dışişleri Bakanı Wopke Hoekstra, Ukrayna’daki ayrılıkçı bölgelerin tanınmasının Ukrayna’nın toprak bütünlüğüne açıkça saldırı olduğunu kaydederek Hollanda’nın, Putin’in kararını açıkça kınadığını kaydetti ve ekledi: “Hollanda olarak bu konuda NATO ve AB ortaklarımızla iş birliğinde olacağız.” 

“Rusya’nın kararı BM ilkelerine aykırıdır” 

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, şu yorumlarda bulundu: “Rusya’nın bu kararı, büyük endişe yaratmıştır ve BM ilkeleri ile tutarsızdır. BM Güvenlik Konseyi olarak 2015 senesindeki 2202 sayılı kararda onaylanan Minsk Anlaşmaları uyarınca Rusya’nın Doğu Ukrayna’daki barışçıl çözümü tanıması çağrısında bulunuyoruz. Birleşmiş Milletler olarak uluslararası çerçevede kabul gördüğü haliyle Ukrayna’nın bağımsızlığını, sınır bütünlüğünü ve egemenliğini tanımaya ve tam olarak desteklemeye devam ediyoruz.” 

Yorumlar (0)