AB, Türkiye'den vazgeçemiyor: "Türkiye, AB'den uzaklaştı ama..."

Fransa’da gerçekleştirilen Avrupa Parlamentosu Genel Kurulunda, 2021 Türkiye Raporu başlıklı bir toplantı gerçekleştirildi. Toplantıda, Türkiye'nin AB'den uzaklaştığı, ancak hâlâ AB için kilit önem taşıdığı ve pek çok konuda diyaloğun devam ettiği belirtildi.

DÜNYA 07.06.2022, 08:17 07.06.2022, 08:35
AB, Türkiye'den vazgeçemiyor: "Türkiye, AB'den uzaklaştı ama..."

Avrupa Birliği Komisyonunun Komşuluk ve Genişlemeden Sorumlu Üyesi Oliver Varhelyi, Fransa'nın Strazburg şehrinde gerçekleştirilen Avrupa Parlamentosu Genel Kurulunda 2021 Türkiye Raporu ile ilgili oturumda açıklamalarda bulundu.

"Türkiye AB'den uzaklaştı"

Oturumda, Türkiye'nin AB'den uzaklaştığı, bu sebeple katılım müzakerelerinin durma aşamasına geldiği fikrini savunan Varhelyi, AB'nin Türkiye'deki hukukun üstünlüğü, yargı ve temel haklar meselelerinde endişeleri bulunduğunu dile getirdi.

"AİHM kararlarına uyulmadı"

Osman Kavala davasına değinen Varhelyi, AİHM kararlarının Türkiye tarafından uygulanmadığını, bu sebeple endişeli olduklarını kaydederek, hukukun üstünlüğü ve insan hakları gibi meseleleri Türkiye ile ikili görüşmelerde gündeme getirmeye devam edeceklerini aktardı.

"Türkiye, AB için kilit önemde"

"Ortak çıkar konularında Türkiye, AB için hâlâ kilit önemde bir ortak olmaya devam ediyor.” sözlerini kullanan Varhelyi, son dönemlerde Türkiye ile AB arasındaki gerginliğin azaldığını, iki cephe arasında pozitif gündeme geçildiğini hatırlattı.

Varhelyi, Türkiye ile iklim, ticaret, sağlık, güvenlik ve göç gibi ortak çıkar konularında iş birliğini ileri aşamaya taşımak için yakın teması sürdüreceklerini söyleyerek, "Enerji, yeşil dönüşüm ve Kovid-19’un ardından ekonomik düzelme gibi ortak konuları ele almalıyız." şeklinde konuştu.

3 milyar euroluk sığınmacı desteği

Türkiye'deki Suriyeli göçmenlere ilişkin AB'nin, ikinci 3 milyar euroluk desteğin kullanımı ile ilgili görüşmelerin devam ettiğini dile getiren Varhelyi, 2 milyona yakın kişi için temel ihtiyaçların karşılanması, ekonomik ve sosyal destek, koruma gibi konularda görüşmeler yapıldığını dile getirdi.

Varhelyi, bunlara ek olarak düzensiz göçün önlenmesi için Türkiye'nin sınırlarının korunması ile ilgili destek için çalışmalar gerçekleştirildiğini ifade etti.

"Ukrayna diplomasisi önemli"

Dış politikayla ilgili de konuşan ve Kıbrıs konusunun en önemli problemlerden biri olarak durduğunu belirten Varhelyi, Ukrayna meselesi ile ilgili "Türkiye'nin aktif diplomasisi ve Ukrayna ile diyalogu, ateşkes için gayretleri oldukça önemlidir. Türkiye'nin, gerginliğin düşürülmesi adına oynadığı rolü memnuniyetle karşılıyoruz." sözlerini kullandı.

Varhelyi, Rusya'ya ilişkin yaptırımların etrafından dolanılmasını önlemek için Türkiye'den ek duyarlılık beklediklerini, bu anlamda politikalarını AB ile uyumlu duruma getirilmesini arzu ettiklerini dile getirdi.

Türkiye raportörü Amor'dan eleştiriler

AP’nin Türkiye raportörü Nacho Sanchez Amor ise demokratik standartlar ile ilgili Türkiye'ye eleştirileri tekrarladı ve özgürlükler ve haklar, hukukun üstünlüğü gibi alanlarda Türkiye'nin gidişatının olumsuz olduğunu savundu.

İspanyol milletvekili Amor'un hazırlamış olduğu rapor, yarın genel kurul oturumunda oylamaya sunulacak.

Yorumlar (0)