AB: Suriye'deki kriz siyasi olarak çözülmeli

Avrupa Birliği (AB), Türkiye'nin güvenlik konusundaki endişesini anladıklarını ancak Suriye'deki krizin askerî değil siyasi olarak çözülmesini istediklerini bildirdi.

DÜNYA 07.10.2019, 14:41
AB: Suriye'deki kriz siyasi olarak çözülmeli

Avrupa Birliği (AB), Suriye'nin kuzeyine yönelik olası operasyon hakkında ilk açıklamayı bugün yaptı.

AB Komisyonu Sözcüsü Maja Kocijcancic, gerçekleştirdiği günlük basın toplantısında, konuya ilişkin soruları yanıtladı.

"Askerî değil, siyasi yollarla çözülebilir"

Sözcü Kocijcancic, "AB, Türkiye'nin meşru güvenlik kaygılarını anlamakla beraber, başından beri Suriye'deki krizin askeri değil, siyasi yollarla çözülebileceğini ifade ediyor." ifadesini kullandı.

Kocijcancic, AB'nin Birleşmiş Milletlerin (BM) siyasi çözüm sürecini ve Suriye'nin birliği, egemenliği ve toprak bütünlüğünü desteklediğini vurguladı.

"Sivillerin korunması için çağrımızı yineliyoruz"

Suriye'nin kuzeydoğusunda yeniden silahlı çatışmaların alevlenmesinin, yalnızca oradaki sivillere zarar vermekle kalmayacağına, aynı zamanda AB tarafından desteklenen sivil girişimleri de zedeleyeceğine dikkat çeken Kocijcancic, "Türkiye'nin de parçası olduğu Astana garantörlerine çatışmayı sonlandırmaları için girişimlerini artırmaları, sivillerin korunması ve insani yardıma engelsiz erişim sağlanması için çalışmalarını yoğunlaştırmaları yönündeki çağrımızı yineliyoruz." dedi.

Kocijcancic, Türkiye'nin operasyon sonrasında bu bölgeye Suriyeli mültecileri geri gönderme planına ilişkin, "Suriye'de siyasi çözüm sağlanmadan mültecilerin geri gönderilmesine ilişkin şartların oluşmadığını görüyoruz." ifadesini kullandı.

AB Komisyonu Sözcüsü Kocijcancic, Suriye konusunun aynı zamanda gelecek hafta gerçekleştirilecek Dışişleri Konseyinde görüşüleceğini de sözlerine ekledi.
 

Yorumlar (0)