AB sınırlarında şiddet artıyor: Göçmenlerle ilgili rapor yayınlandı

Bir araştırma şirketi tarafından yayınlanan rapora göre, Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin sınırlarına giden göçmenlere şiddetin dozunun gün geçtikçe arttığı ifade edildi.

DÜNYA 09.12.2022, 09:09
AB sınırlarında şiddet artıyor: Göçmenlerle ilgili rapor yayınlandı

Avrupa Birliği (AB) ülkelerine geçmek isteyen göçmenler sınırlara akın ediyor. Söz konusu ülkeler ise bu konu karşısında sert bir tutum sergiliyor. AP'deki Sol-GUE/NGL Grubu, büyük bir oranla Yunanistan ve Balkan bölgelerinde çalışma sağlayan Sınırda Şiddet İzleme Ağı ile beraber, AB’nin 2021 ve 2022 yılları arasında dış sınırlarında gerçekleştirdiği insan hakları ihlalleri ile ilgili rapor oluşturdu.

“İnsan hakları ihlali yapıyorlar”

"Geri itmelerle ilgili kara kitap" adının verildiği rapor içerisinde, 2021 senesinde kişilerin sadece yüzde 5'inin Avrupa ülkelerinden sınır dışı edilirken “aşırı güç” uygulamasına maruz olmadığı veya şahit olmadıklarını ifade ettiklerine işaret edildi.

Rapor ile ilgili yayınlanan basın beyannamesinde "Bu sayfaların birçoğu hem Avrupa Birliği'nin dış sınırlarından hem de buraya mensup olan devletlerin bölgelerinden yasa dışı bir biçimde geri itilmeden öncesinde keyfi olarak gözaltına alınan, hakarete uğrayan, tekmelenen ve dövülen kişilerin tanıklıklarıyla doludur." denildi.

“Birçok işkence şekline maruz kalıyorlar”

Birçok olayda uzun süreli dayak, cinsel istismar ve tecavüz, kendilerine yönelik elektrikli ateşlemeli silahların doğrultulması ve bazen sınır yetkililerince nehre atılma gibi değişik işkence şekillerine maruz bırakıldığının ifade edildiği raporda, yaşananların "birkaç çürük elmanın" hareketleri olarak görülmediği, "en üste kademeden güçlendirilmiş Avrupa genelinde çalışmalar" olduğu aktarıldı.

AP'de söz konusu raporun sunumunu gerçekleştiren, politika analisti Hope Barker, "Yaşanan geri itmeleri inkar etme durumunun artık ötesinde bir yerdeyiz. Binden fazla şahidimiz, tıbbi raporlarımız ve kamera kanıtlarımız var. Bu elde ettikleriniz sadece toplamayı gerçekleştirebildiğimiz veriler" dedi.

Geri itmelerin yasa dışı olduğunu ifade eden Barker, "Bu rapor buzdağının görünen kısmı, bizlerin görmediği ve duymadığı onlarca hikaye var. Bu şiddet tamamen bitene kadar yaşananlarla mücadele etmeye ve raporlarımızı açıklamaya devam edeceğiz" şeklinde konuştu.

"Geri itmeleri durdurun" kampanyası

Edinilen bilgilere göre, Sol-GUE/NGL Grubunun Alman üyesi Cornelia Ernst, mültecilerin sığınma hakkını kabul etmeyen ve onları geri iten üye devletlere yönelik ihlal işlemlerinin başlatmaması adına AB Komisyonunu sorumlu olarak gördüklerini ifade etti.

Grubun web sitesinde yer alan "Geri itmeleri durdurun" çalışması için insanlara seslenen Ernest, imzalama çağrısında bulundu.

Yorumlar (0)