AB, Rusya için planladığı adımı attı! 15 yıllık anlaşma askıya alındı

AB ülkeleri uzun zamandır Rusya için düşündüğü bir eylemi harekete geçirdi. Rusya ile 2007 yılında imzalanan vize kolaylığı protokolünün askıya alınması uzun süredir planlanıyordu. AB ülkeleri ortak fikre vararak bu anlaşmayı askıya aldı.

DÜNYA 01.09.2022, 11:17 01.09.2022, 13:56
AB, Rusya için planladığı adımı attı! 15 yıllık anlaşma askıya alındı

Ukrayna ve Rusya arasında başlayan savaş sonrasında Batı kanadından Rusya’ya karşı yaptırımlar ardı ardına gelmeye başladı. Turizmden ekonomiye kadar her kesimi etkisi altına alan bu adımlara bir yenisi daha eklendi. Moskova ve Batı idaresi arasında gerilimin tavan yaptığı bu zamanda bir de enerji alanında meydana gelen problemlere seyahat sorunu da katıldı. 2007 senesinde Rusya ve Avrupa Birliği (AB) arasında sağlanan vize kolaylaştırma protokolünün askıya alınacağına dair tartışmalar, son zamanlarda kıta gündeminin zirvesine oturmuş durumda.

AB ülkelere ortak karar verdi

AB ülkeleri konu ile ilgili uzun süredir görüşmelerini devam ettiriyordu. Son alınan kararla ile birlikte, AB üyesi ülkeler ve Rusya arasında olan vize kolaylığı protokolünün askıya alınması hususunda anlaşıldı.

Prag’da düzenlenen dışişleri bakanları toplantısının ardından gerçekleştirdiği basın toplantısında konuşan Birliğin Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, "Rusya ve Avrupa Birliği vize kolaylaştırma mutabakatının tamamıyla askıya alınması için ortak bir anlaşmaya vardık. Bu durum AB üye ülkeleri tarafından sağlanan yeni vizelerin miktarını büyük bir miktarda düşürecektir. Artık vize almak daha zor bir hal alacak ve daha uzun zaman sürecek." dedi.

Öte yandan alınan karar ile ilgili yetkililer, üye ülkeler içerisinde tamamıyla bir mutabakat oluşmadığı için AB dışişleri bakanları tarafından Ruslara karşı detaylı bir seyahat vizesi yasağı hususunda hızlı bir şekilde anlaşamayacağını dile getirdi.

“Savaş olmuyormuş gibi eğleniyorlar”

Temmuz ayının ortalarından bu zamana kadar Rusya’dan farklı ülkelere gerçekleştirilen sınır geçişlerinde büyük bir yükseliş olduğuna vurgu yapan Borrell, "Bu olay artık komşu devletler adına bir güvenlik tehlikesi durumuna geldi. Bunun yanı sıra, Ruslar Ukrayna'da bir savaş yaşanmıyormuş gibi alışveriş ve eğlence adına seyahat ediyor." diye konuştu.

Alınan kararın ardından gerçekleştirilecek başvuruların detaylı bir incelemeden geçeceğini ifade eden Borrell, "Şu an da Ukrayna'da yaşanan savaşa karşı olanlardan kendimizi uzaklaştırmak ve Rus sivil toplumundan da ayrı görülmek istemiyoruz." dedi.

Tam vize yasağına karşı çıkıldı

Baltık ülkeleri, Çekya, Finlandiya, Polonya gibi bazı AB mensupları, Rus vatandaşlarına yönelik toptan vize yasağı konulmasını talep ediyordu. Fakat bu talebe Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, Yunanistan, Almanya ve Fransa gibi üye ülkelere karşı çıkıyordu.

Bazı pasaportlar tanınmayacak, milyonlarca vize incelenecek

AB Dışişleri Bakanları tarafından verilen ortak kararın sonrasında Kırım gibi Ukrayna'ya ait olan fakat Rusya'nın işgali içerisinde yer alan topraklardan alınan Rus pasaportları da geçerli olmayacak.

Bunların haricinde bugün düzenlenen toplantıdan alınan karara göre, AB ülkeleri tarafından daha öncesinde Rus vatandaşlarına sağlanmış olan mevcut vizeler de incelemeye alınacak ve bu vizelere ne yapılacağına dair bir çalışma oluşturulacak.

Bakanlar, takribi 12 milyonu içerisine alan vize durumu adına AB Komisyonu'nu yürütme, çalışma ve bir kılavuz meydana getirmeye çağırdı.

Rusya’dan AB ülkelerine geçişler arttı

Borrell'in tarafından yapılan bilgilendirmeye göre, temmuz ayından bu yana Rusya'dan farklı AB ülkelerine geçiş sayılarında büyük bir artış yaşandı.

Bu durumun nedeni olarak Rusya ile AB arasında havayolu seyahatinin aylar öncesinde durdurulmuş olması gösteriliyor. Komşu ülkelere giden Ruslar buradan farklı AB ülkelerine rahatlıkla hava yoluyla gidebiliyor.

Komşu ülkelerde tedbir alacak

Edinilen bilgilere göre, Borrell, bunların yanı sıra Rusya'ya sınırı olan AB ülkelerine Rusların giriş yapmasını sınırlandırma hususunda ulusal seviyede kendi önlemlerini alabileceğini vurguladı.

Bunun Schengen standartları kapsamında gerçekleştirilmesi gerektiğine dikkat çeken Borrell, ulusal önlemlerinde sınır geçişlerinde ve vizelerin verilmesinde uygulanabileceğini söyledi.

Yorumlar (0)