AB: Rusya'dan alalım, Ukrayna'ya verelim!

Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel, "Rus oligarkların varlıklarına el koyalım ve bu kaynakları Ukrayna'nın yeniden inşasında kullanalım." önerisinde bulundu.

DÜNYA 09.05.2022, 18:11 10.05.2022, 09:19 Hakan Öksüz
AB: Rusya'dan alalım, Ukrayna'ya verelim!

Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel, 9 Mayıs Avrupa Günü nedeniyle Ukrayna'nın Odessa şehrine gitti. Ukrayna Başbakanı Denis Şmıgal ile görüşen Michel, daha sonra ortak basın toplantısında önemli açıklamalarda bulundu.

Ukrayna'nın ekonomik olarak yardıma muhtaç olduğunu kaydeden Charles Michel, yıkılan binaların yeniden yapılabilmesi için Ukrayna hükümetine destek vermek gerektiğini ifade etti. 

"Dondurduğumuz varlıklara el koyalım"

Yeniden inşa planı için Ukrayna'ya verilecek desteğin nereden geleceğini açıklayan Michel, "Rusya'ya yönelik yaptırımlar kapsamında pek çok oligarkın varlıklarını dondurduğumuzu biliyorsunuz. Bence dondurduğumuz bu varlıklara el koyarak onları Ukrayna'ya vermeliyiz. En azından bunu denemeliyiz." ifadelerini kullandı.

Josep Borrell de benzer öneriyi sunmuştu

Ukrayna'yı işgal eden Rusya'ya yönelik ağır yaptırımlar uygulayan AB, Putin ile yakın ilişkileri bulunan oligarkların varlıklarını dondurdu. AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, daha önce yaptığı açıklamada, "Bu varlıklara el koyabilir ve onları Ukrayna'nın yeniden inşasında kullanabiliriz. Bunu değerlendiriyoruz." demişti.

Rusya Merkez Bankasının diğer ülkelerede bulunan 300 milyar dolarlık altın ve döviz rezervinin dondurulması, yaptırımların en ağır uygulamalarından biri olmuştu.

Yorumlar (0)