AB'nin Türkiye'ye verdiği IPA fonlarında kesinti mi yapılacak?

Avrupa Birliği, üyelik süreci devam eden Türkiye'ye yapılan Katılım Öncesi Yardım Aracı fonlarında daha fazla kesinti yapıldığı iddialarını yalanladı.

DÜNYA 20.01.2020, 14:59
AB'nin Türkiye'ye verdiği IPA fonlarında kesinti mi yapılacak?

Avrupa Birliği (AB), 2005'te üyelik müzakereleri başlayan Türkiye'ye yapılan Katılım Öncesi Yardım Aracı (IPA) fonlarında daha fazla kesinti yapıldığı iddialarını yalanladı ve en son kesintinin 2017 yılında yapıldığını hatırlattı.

%75 kesinti iddiası vardı

Pazar günü AB'nin Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları sözcüzü Peter Stano, Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell tarafından yazıldığı iddia edilen mektubu yalanladı. Almanya temelli Funke Media Group'un iddiasına göre Borrell tarafından yazılan mektupta AB'nin Türkiye'ye aktardığı katılım öncesi fonlarda %75 kesintiye gidileceği söyleniyordu.

"Borrell böyle bir mektup yollamadı"

Stano, "Borrell, Avrupa Parlamentosu'na Türkiye'ye aktarılan IPA fonlarında kesintiye gidileceğine dair bir mektup yollamadı" ifadelerini kullandığı yazılı açıklamasında mektuptaki ifadelerin ve sayıların son dönemde Birlik ve Türkiye arasında yaşanan olaylar veya Libya Konferansı'yla herhangi bir bağlantı olmadığının altını çizdi. AB Sözcüsü Peter Stano, Türkiye'ye verilen IPA fonlarındaki ilk kesintinin 2017 yılında, son kesintinin ise Ekim 2019'da yapıldığını hatırlattı.

Sözcü Stano, katılım öncesi uyum sürecine dair AB'nin bütçe otoriteleri tarafından yeni bir karar alınmadığını vurguladı.

Yorumlar (0)