AB'nin "Devrim Muhafızları" hamlesine Tahran'dan tepki: Yanıt veririz

İran Devrim Muhafızları Ordusunun "terör" listesine alınması istemiyle bir tasarı hazırlayan AB Parlamentosu, Tahran yönetiminin tepkisini çekti. İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, "Tasarının kabul edilmesi durumunda İran buna yanıt verecek." dedi.

DÜNYA 19.01.2023, 11:55 Hakan Öksüz
AB'nin "Devrim Muhafızları" hamlesine Tahran'dan tepki: Yanıt veririz

Avrupa Birliği (AB) Parlamentosu, İran Devrim Muhafızları Ordusunun "terör" listesine alınması talebiyle bir tasarı hazırladı. AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ile telefon görüşmesi yapan İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, söz konusu tasarıya tepki gösterdi. 

Emir Abdullahiyan: "Siyasi akılcılıktan uzak ve duygusal"

Emir Abdullahiyan ile Josep Borrell arasındaki telefon görüşmesinin detayları, İran resmi ajansı IRNA tarafından duyuruldu. Avrupa Parlamentosunun hazırlığını yaptığı söz konusu tasarı hakkında, "siyasi nezaket ve akılcılıktan uzak" yorumunu yapan İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, "Bu karar taslağı, profesyonellik ile uzaktan yakından alakası olmayan duygusal bir hamle." dedi.

"Tasarı kabul edilirse İran'ın buna yanıtı olacak"

Hem İran'ın he de bölgenin güvenliği açısından Devrim Muhafızları Ordusunun son derece önemli görevler üstlendiğine vurgu yapan Abdullahiyan, "Böyle bir kurumun Avrupa Parlamentosu tarafından terörizmle suçlanması bir hayli ilginç. Avrupa, bu kararla birlikte kendi ayağına sıkıyor. Bu tasarının kabul edilmesi halinde İran'ın buna yanıtı olacak." değerlendirmesinde bulundu.

Josep Borrell: "Bu kararlar, yürütmeden yoksun"

Josep Borrell'in bu tepkiye, "Avrupa Parlamentosu'nun kararları, yürütmeden yoksun. Bu tasarıyla herhangi bir yaptırımın uygulanması söz konusu değil. Tasarı sadece AB'nin endişeleriyle alakalı." yanıtını verdiği belirtildi.

Nükleer anlaşmanın canlandırılabilmesi için yürütülen diplomatik girişimlerden memnun olduklarını belirten Josep Borrell, "İran ve Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) arasındaki işbirliği devam etmeli." dedi.

Yorumlar (0)