AB liderlerinden Ukrayna'ya üyelik mesajı: Esas olan liyakat!

AB liderleri, Ukrayna lideri Zelenskiy ile birlikte başkent Kiev'de ortak basın toplantısı düzenledi. AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Ukrayna'nın AB'ye üyelik süreci hakkında, "AB'ye katılım sürecinde liyakat esas alınır ve katı şekilde uyulan zaman çizelgeleri yoktur." dedi. AB Konseyi Başkanı Michel ise Rusya'nın Ukrayna'da işlediği savaş suçlarını soruşturmak için Lahey'de bir merkezin kurulacağını söyledi.

DÜNYA 03.02.2023, 20:59 Hakan Öksüz
AB liderlerinden Ukrayna'ya üyelik mesajı: Esas olan liyakat!

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, AB Konseyi Başkanı Charles Michel ve AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen'in katılımıyla Kiev'de ortak basın toplantısı yapıldı. Başkent Kiev'deki AB-Ukrayna zirvesinin ardından gerçekleştirilen basın toplantısında konuşan Von der Leyen, "Ukrayna'nın AB'ye üyelik süreci sorunsuz şekilde ilerliyor. Ukrayna'nın imza attığı reformlar ve gösterdiği kararlılık etkileyici." dedi.

Leyen: "AB'ye üyelik için katı çekilde uyulan zaman çizelgeleri yok"

Ukrayna'nın bir yandan AB'ye üyelik sürecine ilişkin reformları yerine getirirken bir yandan da Rusya ile savaştığını kaydeden Leyen, "Size olan desteğimiz sürecek. Rusya ile savaşırken AB'ye üyelik için gereken reformları gerçekleştirmeniz takdire şayan. Sonbaharda yayımlayacağımız genişleme raporunda buna yer vereceğiz. AB'ye katılım sürecinde liyakat esas alınır ve katı şekilde uyulan zaman çizelgeleri yoktur." ifadelerini kullandı.

Michel: "Rusya'nın işlediği savaş suçları soruşturulacak"

Avrupa Birliği ile Ukrayna'nın bir bütünün parçaları olduğunu belirten AB Konseyi Başkanı Michel, "Ukrayna'da işlenen savaş suçlarından dolayı Rusya'yı sorumlu tutuyoruz. Lahey'de kuracağımız uluslararası merkez, bu savaş suçlarını soruşturacak. Dondurulan Rus varlıkları, Ukrayna'nın yeniden inşası için kullanılabilir." değerlendirmesinde bulundu.

Yorumlar (0)