AB liderlerinden Moldova ve Ukrayna kararı

AB (Avrupa Birliği) ülkelerinin liderleri, Moldova ve Ukrayna'ya 'aday ülke' statüsü verme yönünde karar aldı.

DÜNYA 23.06.2022, 23:49 23.06.2022, 23:59
AB liderlerinden Moldova ve Ukrayna kararı

Söz konusu karar, Avrupa Birliği liderlerinin Brüksel'deki zirve toplantısı sürdüğü esnada açıklandı.

AB Konseyi'nden Başkan Charles Michel, sosyal medyadaki Rumence ve Ukraynaca açıklamasında, kararı 'tarihi' olarak nitelendirdi.

"Bugün alınan karar Avrupa Birliği yolunda çok önemli bir basamağı ifade ediyor." diyen Michel, Moldova ve Ukrayna halklarını kutladı.

AB Komisyonu'ndan Başkan Ursula von der Leyen de Moldova Cumhurbaşkanı Maia Sandu ile Ukrayna lideri Zelenskiy'i kutlayarak, "Ülkeleriniz AB ailesinin ferdi. Liderlerin bugün aldığı tarihi kararlar da bunun teyidi." sözlerini sarf etti.

Savaşın dördüncü gününde başvuru yapılmıştı

Ukrayna, Avrupa Birliği'ne adaylık başvurusunu Rusya ordusunun saldırısının başlamasından dört gün sonra 28 Şubat'ta, Gürcistan ve Moldova ise 3 Mart'ta yapmıştı. Avrupa Birliği Konseyi, 7 Mart tarihinde Avrupa Birliği Komisyonu'nu görüşünü sunmaya çağırmıştı.

AB Komisyonu, geçtiğimiz 17 Haziran'da Moldova ve Ukrayna'ya adaylık statüsü verilmesine yönelik görüş bildirdi. Komisyon, Gürcistan için Avrupa perspektiflerinin sunulması ve koşulları karşılaması şartıyla durumunun ilerleyen zamanda tekrar değerlendirilmesini önerdi.

Adaylık statüsü, ülkelerin uzun seneler boyunca devam edecek olan AB'ye katılım süreçlerindeki ilk adımı oluşturuyor. Bir ülkeye aday statüsünün verilmesinin ardından şartların harfiyle yerine getirilmesi koşuluyla ilerleyen basamaklarda katılım müzakerelerine geçiliyor. Bahse konu müzakerelerinin başlaması ise seneler alabiliyor.

Yorumlar (0)