AB krize çare arıyor: Olağanüstü toplantı kararı!

AB üyesi ülkeler enerji krizine karşı elektrik tüketiminin azaltılmasını, aşırı kar eden ve ucuz üretim yapan firmaların vergilendirilmesini kapsayan tedbirleri onaylamak için hazırlık yapıyor. Bunun üzerine 27 ülkenin enerji bakanı Brüksel'de bir araya geldi.

DÜNYA 30.09.2022, 12:54 01.10.2022, 08:48
AB krize çare arıyor: Olağanüstü toplantı kararı!

Avrupa Birliği (AB) ülkeleri, enerji krizine karşı elektrik tüketiminin azaltılmasını, aşırı kar eden ve ucuz üretim yapan enerji firmalarının vergilendirilmesini kapsayan yeni önlemleri onaylamaya hazırlanıyor. AB dönem başkanı Çekya'nın çağrısı sonrasında üye 27 ülkenin enerji bakanları Brüksel'de olağanüstü toplantı için bir araya geldi.

"Vatandaşlar sabırsızlıkla bekliyor"

Toplantı girişinde açıklamalar yapan Çekya Sanayi ve Ticaret Bakanı Jozef Sikela, "İşletmelerimiz ve vatandaşlarımız, aşırı yüksek enerji fiyatları ile ilgili AB'nin somut önerilerle gelmesini sabırsızlıkla bekliyor." şeklinde konuştu.

Toplantı gündeminde 3 kritik tedbir olduğuna dikkat çeken Sikela, "Birincisi elektrik talebinin düşürülmesi. Bu, en pahalı olan doğal gaz kullanımını şu anda azaltacağı için elektrik fiyatlarını düşürecek bir önlem." sözlerini kullandı.

Sikela, ikinci tedbirin yenilenebilir ya da nükleer enerji gibi ucuz elektrik üreticilerinin sağladığı kârlara üst sınır uygulanması olduğunu ifade ederek, bu işletmelerin mevcut fiyat artışlarından iyi seviyede kâr sağladıklarını aktardı.

Üçüncü tedbir olarak fosil yakıt üreticilerinin aşırı kâr oranları üzerinden hesaplanan bir dayanışma katkısı alınacağına vurgu yapan Sikela, bu önlemlerin problemin tamamını çözmeyeceğini ifade etti.

"Tedbirleri en kısa sürede hayata geçireceğiz"

Sikela, "Hane ve işletmelerin acil desteğe ihtiyacı var. Bütün üye devletler bunun farkında. Bu sebeple bugün siyasi bir anlaşma sağlayacağımıza ve tedbirleri en kısa süre içinde hayata geçireceğimize eminim." değerlendirmesini yaptı.

Rusya ile bir enerji savaşında olduklarını söyleyen Sikela, "Durmamalıyız. Kış geliyor. Artık harekete geçmeliyiz." sözlerini kullandı.

Sikela, Komisyon'un en kısa süre içinde özellikle gaz fiyatının nasıl indirileceği konusunda ek tedbirlerle gelmesini beklediğini belirterek, "Bakanların, Komisyon'dan uygulanacak olan önlemler konusunda somut bir liste hazırlamasını istemelerini bekliyorum." şeklinde konuştu.

Komisyon'un hızlı hareket etmesi gerektiğine vurgu yapan Sikela, mümkün olan en kısa süre içinde gerekli yasama işlemlerini tamamlamak için gerektiği kadar olağanüstü toplantıya hazır olduklarını söyledi.

Sikela, Danimarka, Almanya ve İsveç'in Kuzey Akım boru hatları altyapısındaki hasarı da konuşacaklarına dikkat çekerek, bu sızıntıların bir tesadüf olmadığını, Avrupa'nın enerji altyapısına karşı herhangi bir kasıtlı eyleme birlikte ve güçlü bir tepki vereceklerini söyledi.

Enerji krizine karşı AB'nin tedbir çalışmaları

AB Komisyonu tarafından eylül ayında hazırlanmış olan teklifler, üye devletlerin toplam elektrik tüketimlerini yüzde 10 civarında gönüllü bir şekilde düşürmelerini, zorunlu olarak en yoğun saatlerde elektrik tüketiminin yüzde 5 azaltılmasını, kömür, nükleer ve yenilenebilir gibi kaynaklardan elektrik üretenlerin gelirlerinin megavatsaat başına 180 euro ile sınırlandırılmasını ve fosil yakıttan 'dayanışma katkısı' ismiyle vergi alınmasını kapsıyor.

Bu önlemlerle AB ülkelerinin toplam 140 milyar avro kaynak hazırlaması, bununla işletmelere ve vatandaşlara destek sağlanması öngörülüyor. Üye ülkeler tarafından bu tekliflerin kabul edilmesi bekleniyor. Enerji bakanları, ardından yüksek gaz fiyatlarını indirmek için daha çok politika seçeneği konusunda görüş alışverişi yapacak. AB Komisyonu ithal doğal gaza tavan fiyat getirilmesini önceki planına dahil etmemişti.

Aralarında Belçika, İspanya, İtalya ve Fransa'nın da aralarında olduğu AB üyesi 15 ülke, bu hafta AB Komisyonundan, ithal doğal gaza tavan fiyat uygulamaya ilişkin plan hazırlamasını talep etti. AB Komisyonu, doğal gaz ile ilgilil atılabilecek yeni adımları ve uygulanabilecek ek tedbirleri içeren gayriresmi bir belge hazırladı ve üye ülkelere iletti. Komisyon, doğal gaza geniş bir şekilde tavan fiyat getirilmesinin karmaşık olabileceği ve enerji güvenliği ile ilgili risk oluşturabileceği konusunda uyarıda bulundu. Öte yandan, Danimarka, Hollanda ve Almanya gibi ülkeler bu safhada doğal gaz fiyatlarına tavan getirilmesi düşüncesine sıcak yaklaşmıyor. Gaza tavan fiyat getirilmesinin enerji arz güvenliğini riske atacağı görüşünde olan bu ülkeler, uygulamanın kış aylarında özellikle doğal gaz tedarikine zarar verebileceğini düşünüyor.

Enerji bakanlarının doğal gaza tavan fiyat uygulanması meselesini yoğun bir şekilde tartışması bekleniyor.

Yorumlar (0)