AB Konseyi: "Tek taraflı operasyon bitmeli"

AB üyesi 28 ülke tarafından yayınlanan yazılı açıklamada, "Barış Pınarı Harekâtı"na son verilmesi gerektiği belirtildi.

DÜNYA 09.10.2019, 21:59 09.10.2019, 22:15
AB Konseyi: "Tek taraflı operasyon bitmeli"

Avrupa Birliği ülkeleri, Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyinde sığınmacılar için güvenli bölge oluşturma planlarını geri çevirdi ve buna ilişkin bir maddi yardımda bulunmayacaklarını vurguladı.

28 üye ülke adına yazılı açıklama yapan AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, Suriye'de kalıcı çözümün askeri yollarla sağlanamayacağını söyledi.

Mogherini, açıklamada, "AB Türkiye'ye tek taraflı askeri operasyonunu sonlandırması çağrısında bulunuyor. Suriye'nin kuzey doğusunda yaşanacak yeni çatışmalar tüm bölgenin istikrarına zarar verecektir." ifadelerini kullandı.

"Türkiye AB'nin kilit ortağı ve bölgede önemli bir aktördür"

Şiddetin sona erdirilmesi, terörizmin sonlandırılması ile Suriye'de ve bölgede istikrarın sağlanması hedeflerinin AB tarafından paylaşıldığını kaydeden Mogherini, "Türkiye, AB'nin kilit ortağı ve Suriye krizinde ve bölgede önemli bir aktördür. AB, Suriyeli sığınmacılara ev sahipliği yapmadaki önemli rolü dolayısıyla Türkiye'yi takdir etmektedir. Türkiye'nin güvenlik endişeleri, uluslararası hukuka uygun biçimde siyasi ve diplomatik yollardan çözülmelidir, askeri yoldan değil. AB, tüm taraflara Suriye'de sivilleri korunması ve insani yardımın ulaştırılması konusundaki uyarısını yinelemektedir." dedi.

Mogherini, AB'nin Suriye'nin toprak bütünlüğünden yana olduğunu belirtti.

Yorumlar (0)