AB Komisyonu Başkanı Leyen'den Taliban açıklaması

AB (Avrupa Birliği) Komisyonu Başkanı Ursula Von der Leyen, "Taliban ile herhangi bir siyasi temasımız yok, Taliban'ı tanımıyoruz. Yalnızca insan yaşamını kurtarmak için onlarla operatif temasımız söz konusu." dedi.

DÜNYA 21.08.2021, 18:15
AB Komisyonu Başkanı Leyen'den Taliban açıklaması

İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, AB Komisyonu Başkanı Von der Leyen, AB Konseyi Başkanı Charles Michel ile AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, AB ile koordineli bir şekilde Afganistan'dan tahliye edilen ve çoğunluğunu AB ile iş birliğinde bulunanların oluşturduğu Afganların bekletildiği başkent Madrid'deki Torrejon de Ardoz askeri üssünü ziyarette bulundu.

Bazı Afgan mülteciler ile görüşüp yetkililerden verilen hizmetlere ilişkin bilgi alan Sanchez, Von der Leyen ve Michel, ortak basın toplantısı gerçekleştirdi.

"Taliban'ı tanımıyoruz"

"Afganistan'a insani yardım sürmeli." diyen Von der Leyen, Afgan mültecileri kabul eden ülkelere gerekli yardımı yapmaya hazır olduklarını dile getirdi.

Von der Leyen, "Taliban ile herhangi bir siyasi temasımız yok, Taliban'ı tanımıyoruz. Yalnızca insan yaşamını kurtarmak için onlarla operatif temasımız söz konusu. Kabil'deki insanların havaalanına getirilmesini sağlamak istiyoruz. Taliban'a kulak verebiliriz fakat onları sözlerine göre değerlendireceğiz. Kadınların ve çocukların haklarını inkar eden bir rejime bir avro dahi verilmeyecek." şeklinde konuştu.

"Daha fazla insan hakları ve istikrar"

AB Konseyi Başkanı Michel de "Uluslararası camia, temel ilkelerini Afganistan'da savunmaya çalışmayı sürdürmelidir. Şu ana dek yapılanların kaybedilmemesi için çalışacağız. Avrupa projesinin onuru ve güvenlik garantisi arasında bir denge olmasını diliyoruz. Afganistan'da istediğimiz daha fazla insan hakları, istikrar, çıkarlarımızı ve değerlerimizi savunmak." ifadelerini kullandı. 

Michel, ülkedeki durumun öngörülemeyen ve dramatik bir şekilde devam ettiğininin altını çizdi.


 
"20 sene boşa geçmedi"

"Afganistan'daki bu son 20 sene boşa geçmedi. İspanya, her daim insan haklarını, özgürlüğü ve demokrasiyi savunmaya hazır olacaktır." diyen Sanchez de Avrupa Birliği'nin dayanışma ve birlik göstererek Afganistan'dan tahliyelerle bu ülkedeki dramatik duruma karşılık verdiğini kaydetti. 

Öte yandan, 800 kişilik kapasiteye sahip geçici barınma merkezinin inşa edildiği Torrejon de Ardoz askeri üssünde mevcut durumda 200'e yakın mültecinin bulunduğu öğrenildi.

COVID-19'a (yeni tip koronavirüs) karşı sağlık kontrolünden geçirilen Afgan mültecilerin en fazla 3 gün boyunca Madrid'deki askeri üste tutulacağı, ardından geçici dolaşım izinleri verilerek kendilerini alma taahhüdünde bulunan Avrupa Birliği ülkelerine gönderilecekleri bildirildi. 







Yorumlar (0)