AB, İtalya’ya 191,5 milyar Euro “Covid-19 yardımı” yapacak 

AB, Covid-19'un ekonomik etkilerini hafifletmek amacıyla İtalya’ya 191,5 milyar Euro değerinde maddi yardım yapacak. AB komisyonunca onaylanan bu yardımın ne zaman yapılacağı ise henüz bilinmiyor. 

DÜNYA 23.06.2021, 11:14 24.06.2021, 09:55
AB, İtalya’ya 191,5 milyar Euro “Covid-19 yardımı” yapacak 

Avrupa Birliği Komisyon Başkanı Ursula von der Leyen ve İtalya Başbakanı Mario Draghi, “İtalyan Ulusal Toparlanma Planı” başlıklı bir projenin başlatıldığını duyurdu. Bu proje kapsamında Covid-19 salgını süresince ekonomik olarak zor günler yaşayan İtalya’nın refah seviyesi, eski normaline getirilmeye çalışılacak.  

Başkent Roma’daki Cinecitta sinemasında düzenlenen basın toplantısında projeyi duyuran Draghi, “Ülkemiz için gururlu bir gün yaşıyoruz. ABD Komisyon Başkanı, ziyareti ile birlikte İtalyan planını başlatacak. Bu yeni proje ile ülkemizin büyümesi daha adil, rekabetçi ve sürdürülebilir olacak. 191,5 milyar Euro değerindeki kaynak, İtalya’nın ekonomisini harekete geçirecek. AB üyesi ülkelerin ve onların vatandaşlarının parasının içinde bulunduğu 191,5 milyar Euro yardımı iyi ve doğru amaçlar uğruna kullanmamız gerektiğini ve sorumluluklarımızı biliyoruz.” 



Leyen: “İtalya’nın yanında olacağız” 

Ursula von der Leyen ise proje hakkında şu açıklamalarda bulundu: “191,5 milyar Euro değerindeki fon, gelecek haftalarda İtalya’nın kasasına geçecek. Bu, ortak yolculuğumuzun bir sonu değil. Aksine, daha sıkı çalışacağımız bir dönemin başlangıcı. Ben ve Komisyonum, İtalya’nın yanında olacağız. Bu, her şeyi düzene koyarak yeniden başlamamız için oldukça iyi bir fırsat ve elbette hayatta bir kez gelebilecek bir fırsat.” 

Leyen, proje hakkındaki açıklamanın ardından İtalya’nın bünyesinde düzeltilmesi gereken durumlara da değindi. “İtalya’nın rekabetçi reformlarını ve yargı ile finans alanlarındaki reformlarını yeniden düzenlemesi gerekiyor.” 



Aslan payı İtalya’nın 

AB, bünyesinde olan ülkeler için Covid-19 salgınının getirdiği ekonomik zorluklarla mücadele etmek adına büyük bir fon ayırmış durumda. 750 milyar Euro değerinde olan fondan en çok faydalanacak, deyim yerindeyse aslan payını alacak ülke ise İtalya.  

İtalyanlar, AB’yi istemiyor 

AB ve İtalya arasında yeni anlaşma henüz imzalanmışken İtalyan vatandaşlarının AB karşıtı protestoları ise ülkede dikkat çekiyor. İtalyanlar zaman zaman AB bayraklarını gönderden çekiyorlar ve bu şekilde AB’ye dahil olmak istemediklerini dile getiriyorlar. 

Yorumlar (0)