AB, İsrail'i uyardı!

Avrupa Birliği, İsrail'in "ilhak" planı çerçevesinde "Filistin topraklarını işgal etmesi" durumunda ikili ilişkilerin etkileneceği uyarısında bulundu.

DÜNYA 18.06.2020, 13:57
AB, İsrail'i uyardı!

İlhak planına ilişkin İsrail'e uyarıda bulunan AB (Avrupa Birliği) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, İsrail'in, Filistin topraklarını işgal etmesi hâlinde yakın ikili ilişkilerin olumsuz etkileneceğini söyledi.

AP (Avrupa Parlamentosu) Genel Kurulu'nda konuşan Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, İsrail'in ilhak planlarına ilişkin açıklamalarda bulundu.

İki devletli çözüm!

Avrupa Birliği'nin "ilhak" ile ilgili tutumunun son derece net olduğunu vurgulayan AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, üye ülkelerin "iki devletli müzakere edilmiş çözüm" yolunu desteklediğini, ilhak planının uluslararası hukuka aykırı bir hareket olacağı konusunda güçlü görüş olduğunu hatırlattı.

Tek taraflı ilhaktan kaçınma çağrısı!

İsrail'e ilhak planından vazgeçmesi çağrısında bulunan Josep Borrell, İsrail'den, "işgal altındaki Filistin topraklarını tek taraflı olarak ilhak etmek" anlamına gelecek hamlelerden kaçınmasını istedi.

"Bölge istikrarını olumsuz etkiler"

İsrail'in ilhak planını uygulaması ihtimalinin bile, iki devletli çözüme zarar vereceğini ve bölge istikrarını olumsuz etkileyeceğini söyleyen Temsilci Josep Borrell, İsrail'in Arap ülkeleriyle de ilişkilerine olumsuz yansımasının olacağını, pek tabii ki AB ile olan mevcut ikili ilişkileri de olumsuz etkileyeceğini kaydetti. 

İlhaka karşı İsrailli yetkililerle görüşülüyor

İlhak planının gerçekleşmemesi için İsrailli yetkililerle görüşmelerin sürdüğünü belirten Josep Borrell, Avrupa Birliği'nin uluslararası hukuk ve AB hukuku gereği bu görüşmeleri gerçekleştirdiğini de ifade etti.

Avrupa Birliği dışişleri bakanlarının, Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ile hafta başında yaptıkları görüşmelerde ilhak konusunu dile getirdiklerini bildiren Josep Borrell, "iki devletli çözüm" üzerine uluslararası toplumla temasları sürdüreceklerini sözlerine ekledi.

Yorumlar (0)