AB genişliyor mu? İki ülke için ilk adım atıldı

AB Komisyonu'nun genişlemeden sorumlu üyesi Oliver Varhelyi, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada Moldova ve Gürcistan’ın Avrupa Birliği’ne üyelik sürecinin başladığını duyurdu. 

DÜNYA 11.04.2022, 17:50 12.04.2022, 09:42
AB genişliyor mu? İki ülke için ilk adım atıldı

AB’li yetkili Varhelyi, Gürcistan ve Moldova dışişleri bakanları ile bir araya gelerek süreç hakkında istişarelerde bulundu. Gerçekleştirilen görüşmeler sonrası Varhelyi tarafından iki dışişlerine bakanına da başvuru formu teslim edildi. Böylelikle Gürcistan ve Moldova için AB’ye üyelik hususunda ilk adım atılmış oldu. 

“Hızlı bir yolculuğa hazırız”

İki ülkenin dışişleri bakanına başvuru formunu sunan Varhelyi, “Böylelikle ilk adım atılmış oluyor. Hızlı bir yolculuğa bizler hazırız. Sizden de aynı hızı görmek bizi mutlu eder. Başvuru formunu ne kadar hızlı bir şekilde geri teslim alabilirsek, bizler de Avrupa Birliği Konseyi’ne o kadar çabuk görüş aktarabiliriz” ifadelerini kullandı. 

Aynı form Zelensky’e de verilmişti

3 gün önce Kiev’e bir ziyaret bulunan AB Komisyon Başkanı Ursula Von Der Leyen, AB’ye üyelik aşamasındaki aynı formu Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelensky’e vermişti. 

Anket niteliği taşıyor

AB tarafından dışişleri bakanlarına teslim edilen bu başvuru formları bir nevi anket niteliği taşıyor. Formda yer alan yanıtlar neticesinde AB Konseyi’ne görüşler aktarılarak, sürecin devamına zemin hazırlanıyor. 

Yorumlar (0)