AB, Frontex'i "acil" çağırdı!

AB, Frontex'in Ege'deki geri itmelerle ilgili Yunanistan'a destek verdiğini kanıtlayan görüntüler sonrası Frontex'i acil toplantıya çağırdı.

DÜNYA 29.10.2020, 09:43
AB, Frontex'i "acil" çağırdı!

AB (Avrupa Birliği) Komisyonu, Frontex'i (Avrupa Birliği Sınır ve Sahil Güvenlik Ajansı), Yunan deniz güçlerinin mültecileri açık denizde Türkiye'ye doğru geri itmesine destek verdiğine dair görüntüler sebebiyle acil toplantıya çağırdı.

Avrupa Birliği Komisyonunun İçişlerinden Sorumlu Üyesi Ylva Johansson, Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ile görüştüğünü ve görüşme sonrası Frontex Yönetim Kurulu'nu 10 Kasım Salı günü "acil" toplantıya çağırdığını belirtti.

Ylva Johansson, Frontex Yönetim Kurulu ile yapılacak toplantıda, Yunanistan'ın geri itmeleri ile temel hakların korunması konusunun ele alınacağını bildirdi.

Frontex'in yöneticileri, AB Komisyonunun iki temsilcisi ile üye ülkelerin temsilcilerinden oluşuyor.

Der Spiegel de kanıtlamıştı

Türkiye'den CNN Türk tarafından yayınlanan insan hakları ihlalleri ile ilgili görüntüler dışında Almanya'nın Der Spiegel dergisi de Yunanistan sınır muhafızlarının, sığınmacıları Yunanistan'a yaklaşmamaları için açık denize (Türkiye tarafına doğru) geri ittikleri ve Frontex'in de Yunanistan'ın uluslararası hukuku ihlal ettiği bu operasyonlara aktif olarak destek verdiğini ifade etmişti.

Frontex'e bağlı bir uçağın mültecileri engellediği, uçaktaki kamera kayıtlarının Varşova'daki Frontex merkezine canlı aktarıldığı fakat Frontex Genel Merkezi'nin bölgeye mültecilerin kurtarılması için yardım göndermemesi bir tarafa, mültecilere dokunulmaması yönünde talimat bile vermediği kaydedilmişti.

Der Spiegel’in ve bazı basın kuruluşlarının zorla geri itmelerin birçoğunu tam olarak belgelemesine rağmen Yunanistan hükümeti, mültecilerin Türkiye'ye geri itildiğini kabul etmiyor.

Yorumlar (0)