AB duyurdu: Koronavirüste aşılama hedefine ulaştık

Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Leyen yapmış olduğu açıklamada 18 yaşın üzerindeki nüfusun yüzde 57’lik kısmının iki dozu alarak aşısını olduğu kaydetti.

DÜNYA 27.07.2021, 16:32
AB duyurdu: Koronavirüste aşılama hedefine ulaştık

Von Der Leyen sürecin devam etmesi gerektiğini vurgulayarak, “Delta varyantı çok fazla tehlike saçıyor. Bundan dolayı Diğerlerini ve kendi sağlıklarını koruyabilmek maksadıyla imkanı olan herkesi aşı olmaya davet ediyorum. Avrupa Birliği’nce yeteri düzeyde aşı dağıtılmaya devam edilecek.” denildi.

Üye ülkelerin arasında farklılıklar bulunuyor

Avrupa Hastalıkları Önleme ve Kontrol Merkezi’nce paylaşılan son verilerde aşılama oranının en yüksek olduğu Malta’da yetişkinlerin yüzde 84’ünün en az bir doz aşı olduğunu söylerken, Bulgaristan örneğinde ise bu oran yüzde 18,5 düzeyinde kaldı.

Danimarka Malta’yı %83,7 ile izlerken, listenin devamında yüzde 83,5 ile Hollanda, yüzde 82,7 ile Belçika ve yüzde 78,9 ile Finlandiya izliyor.

Aşılamanın en az olduğu yer ise Bulgaristan’ın ardından yüzde 31,1 oranıyla Romanya oldu. %44 ile Letonya, yüzde 47,9 ile Slovakya ve yüzde 49,7 oranıyla Slovenya’da kaydedildi.

Avrupa Birliği ülkelerinde 2021 senesinin ilk günlerinden başlayan aşılamalar, ilk aylar için yavaş bir şekilde ilerlemiş, bundan dolayı Avrupa Birliği yönetimi tarafından eleştirilerle karşılanmıştı. Yönetim tarafından AstraZeneca firmasının aşıya ilişkin tedariğinde meydana gelen sorunlardan dolayı BioNTech-Pfizer firmasıyla ilave aşı almak için anlaşma yoluna gitmişti.

Yetişkin nüfusun yüzde 70’lik kısmının aşılama hedefini nisan ayının sonunda açıklayan Avrupa Birliği yönetimi, temmuz ayının başında yeterli düzeyde aşıyı üye olan ülkelerle paylaşmıştı.

AB’de izin verilen aşılar…

Avrupa İlaç Ajansı tarafından şimdiye dek Avrupa Birliği ülkelerinde Moderna, BioNTech, AstraZeneca ve Johnson&Johnson firmaları tarafından üretilmiş olan aşıların kullanımı serbest. Sinovac, EMA, Curevac, Novavax, Sanofi Pasteur ev Sputnik V aşılarının ise ön değerlendirilmesi sürüyor.

Yorumlar (0)