AB dışişleri bakanları yaptırım görüşmesinde

Avrupalı dışişleri bakanları Türkiye'ye ilişkin yaptırımları bugün görüşecek.

DÜNYA 14.10.2019, 10:33
AB dışişleri bakanları yaptırım görüşmesinde

Türkiye tarafından Suriye’nin kuzeydoğusuna düzenlenen askerî harekâtı defalarca kınayan Avrupa Birliği, dışişleri bakanları düzeyinde  Ankara'ya yönelik yaptırımlarını görüşmek üzere bugün Lüksemburg’da toplanıyor.

Toplantı, Türkiye saati ile 9:20’de Avrupa Birliği Dış ilişkiler Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini’nin konuşması ile başladı. Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel temsilcisi Geir Pedersen de Avrupa Birliği (AB) Dışişleri Konseyi toplantısına, gelişmeler konusunda bilgi vermek amacıyla katılacağını bildirdi.

AB Dışişleri Bakanları Türkiye’ye yönelik yaptırımlar konusundaki görüşlerini 17-18 Ekim tarihlerinde Brüksel’de gerçekleşecek kritik Avrupa Birliği Liderler Zirvesi arifesinde bildirme fırsatı bulacak.

Suriye konusunun yanı sıra, konsey ayrıca Türkiye’nin Kıbrıs açıklarında devam eden sondaj çalışmalarını da ele alacak. Toplantının gündeminde Afganistan, Ukrayna, Irak, İran ve Libya da bulunuyor. Konsey toplantısı sonunda bir basın açıklaması yapılması bekleniyor.

Avrupa Birliği’nin Türkiye ile diyalog kapılarını açık tutması gerektiğini söyleyen Robert Schuman Enstitüsü Direktörü Eric Maurice, Birlik ile Türkiye arasında yapılan sığınmacı anlaşması gibi mutabakatların önemini vurguladı.

Öte yandan, görüşmelerde Türkiye'ye uygulanabilecek yaptırımların neler olabileceği üzerinde bir fikir birliğine varılmış değil. Avrupa Birliği, Türkiye'ye Barış Pınarı Harekâtı'nı bir an önce sonlandırması çağrısında bulunuyor.

Fransa, Finlandiya, Norveç ve Almanya başta olmak üzere bazı Avrupalı devletler Türkiye'ye silah ihracatını durdurma kararı almıştı. ABD ve Rusya’nın vetosundan dolayı da Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde yapılan toplantıdan Türkiye’ye yönelik ortak kınama mesajı çıkmamıştı.

Yorumlar (0)