AB'den "yeni savaş uçağı" atılımı!

Almanya ve Fransa, yeni jenerasyon jet savaş uçağı geliştirme projesi için 150 milyon avroluk bir anlaşma imzaladı.

DÜNYA 20.02.2020, 15:26
AB'den "yeni savaş uçağı" atılımı!

Almanya ve Fransa, modern savaşın koşullarına ayak uyduracak ve kıtanın yabancı firmalara bağımlılığını kesecek bir yeni jenerasyon jet savaş uçağı geliştirmek için 150 milyon avroluk bir anlaşmaya imza attı.

Fransız Dassault Aviation ve Airbus havacılık firmalarının üreteceği uçağın 2040'tan itibaren operasyonel olarak Dassault'un Rafale ve Almanya'nın Eurofighter savaş uçaklarını kademe kademe devre dışı bırakması planlanıyor. 

Parly, "Avrupa savunması arzusu"na dikkat çekti

Fransa Silahlı Kuvvetler Bakanı Florence Parly, düzenlenen imza töreninde "Fransa ve Almanya'nın arasında düzenlenen ve İspanya'nın da katıldığı bu projenin hedefi çok büyük. Yeni uçak projesi, ülkelerimizin 21. yüzyılın ikinci yarısında oluşabilecek tehdit ve zorluklarla mücadele edebilmesini sağlayacak ve Avrupa savunması için arzu ve hedeflerimizi sergileyecek" dedi.

Almanya Meclisi, geçtiğimiz hafta projenin fonlanmasını onaylamıştı. Projenin başlangıcına üçüncü taraf olarak dahil olan İspanya ise 2020'nin ilerleyen safhalarında projeye resmi olarak katılacak ve 50 milyon avro yatırım yapacak.

Projede neler var?

"Future Combat Air System" olarak adlandırılan proje, prototip uçağın ilk araştırma-geliştirmesi, motoru, uçağa eşlik edecek insansız hava araçları ve hava muharebe bulut sistemini içeriyor. 2026'da tamamlanması planlanan prototip uçağa bu süreçte 4 milyar avro yatırım yapılacak. Uçağın üretimine ise 2040'ta başlanacak.

Savaş uçağını Dassault ve Airbus birlikte üretirken Safranand MTU Aero Engines firması ise motoru üretecek. Airbus ve MBDA insansız hava araçlarını geliştirecek, Airbus ve Thales SA ise projenin dijital yönüyle ilgilenecek.

İngiltere'yle rekabet oluşur mu?

Avrupa Birliği üyesi 3 ülkenin projesi, 2018 yılında kendi yeni savaş uçağını açıklayan İngiltere'nin projesiyle bir rekabet içinde. İngiltere, kendi yeni jet savaş uçağının adını "Tempest" olarak açıklamıştı. Fransız yetkililer, iki projenin ileride birleşeceğini umuyor.

Uçak üretim sanayisinde bulunan büyük şirketler, Avrupalı ülkeleri hızlı hareket etmeleri, aksi takdirde ABD ve Çin'in gerisinde kalınabileceği konusunda uyarmıştı.

Yorumlar (0)