AB'den yeni mülteci adımı

AB (Avrupa Birliği) Batı Balkanlar güzergahında artış gösteren düzensiz göçe karşı yeni bir eylem planı hazırladı.

DÜNYA 05.12.2022, 21:00
AB'den yeni mülteci adımı

Avrupa Birliği Komisyonu Başkan Yardımcısı Margaritis Schinas ve bahse konu komisyonun içişlerinden sorumlu mensubu Ylva Johansson, depolama, ortak basın toplantısı gerçekleştirdi.

"Beş sütun etrafında toplanıyor"

Schinas, söz konusu eylem planının düzensiz girişleri azaltmak adına beş sütun etrafında toplanan ve hemen alınabilecek 20 operasyonel önlemi içerdiğini ifade etti.

Bunlar arasında 'güzergahlarda hudutların yönetiminin kuvvetlendirilmesi, sığınma süreçlerinin hızlandırılması ve barındırma kapasitelerinin artırılması, geri dönüş ve geri kabul için iş birliğinin geliştirilmesi, göçmen kaçakçılığıyla mücadele ve vize politikalarının uyumlu bir hale getirilmesi' yer alıyor.

AB Komisyonu tarafından hususa dair gerçekleştirilen yazılı açıklamada ise "Hedef, Avrupa Birliği üyeliği önündeki eşsiz statüleri ve Avrupa mevzuatına uyumlu olmaya yönelik devamlı gayretleri ışığında, Batı Balkanlar'daki ortaklarla hudut ve göç yönetimi hususundaki iş birliğini kuvvetlendirmektir." denildi.

Johansson ise önlemlere ilişkin, İsveç'in Ocak 2023 tarihinde başlayacak olan Avrupa Birliği dönem başkanlığı süresinde bahse konu planın yasalaşmasının ve Avrupa Birliği Konseyi tarafından da desteklenmesinin beklediğini dile getirdi. 

"Bütün göçmenlerin kayıt yaptırması lazım. AB'ye giren her kişinin kayıt altına alınması lazım, aksi durumda sistemimiz çalışamaz hale gelir." ifadelerini kullanan Johansson, Batı Balkan ülkeleriyle göçmen kaçakçılığıyla mücadele ve vize uyumu hususlarında ilerleme kaydedildiğine dikkat çekti.

"Türkiye de üzerine düşeni yapmalı"

Schinas bir sual üzerine, GKRY'nin (Güney Kıbrıs Rum Yönetimi) geri dönüşler ile ilgili 'çok iyi iş çıkardığını' kaydederek, "Türkiye'nin de üzerine düşen her şeyi yapması lazım. Yalnızca göç mutabakatı yönünden değil. Doğudaki hudut yönetimine sağladığımız destek karşılığında anlamlı, somut tedbirler alındığından emin olmamız yönünden." şeklinde konuştu.

Yorumlar (0)