AB'den üye ülkelere uyarı: Aşılarınızı saklamayın!

AB Komisyonu, üye ülkelerden bazılarının, ellerinde bulunan Covid-19 aşılarının çoğunu kullanmadıklarını belirterek bu ülkelere, bütün dozları kullanmaları konusunda uyarılarda bulundu.

DÜNYA 17.03.2021, 10:06 18.03.2021, 10:41
AB'den üye ülkelere uyarı: Aşılarınızı saklamayın!

AB Komisyonu, Avrupa Birliği ülkelerinin sağlık bakanlarıyla video konferans yoluyla bir toplantı gerçekleştirdi.

AB ülkeleri arasında aşı krizi

Avrupa Birliği üye ülkeleri arasında yaşanan aşı krizine ilişkin Avrupa Birliği Komisyonu bir açıklama yaptı. Ülkelerin bazılarının aldıkları aşıları stokladıklarını belirten komisyon, bu aşıların dozlarının kullanılmamasının koronavirüsle mücadeleyi aksatacağı endişesine dikkat çekti. 

Avrupa Birliği ülkelerindeki sağlık bakanları ile video konferans yoluyla bir toplantı gerçekleştiren Avrupa Birliği Komisyonu sorumlu üyesi S. Kyriakides, bu salgınla mücadele konusunda zamanla yarıştıklarını, aşı tedarikinde sıkıntılar yaşadıklarını açıkladı. Bazı ülkelerin aşıların bütün dozlarını kullandığını belirten Kyriakides, bazılarında ise yüzde 50 oranında bir kullanım görüldüğünü aktardı. 

Aşılama sayısında farklılıkların göze çarptığını belirten Kyriakides, her AB ülkesinin elindeki bütün aşıları kullanması konusunda çağrıda bulundu.

Koronavirüs aşılarının 4’te biri bekletiliyor

Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezinin raporuna göre, Avrupa Birliği ülkeleri ile üye olmayan ülkelerden Lihtenştayn, İzlanda ve Norveç’e gönderilen doz aşı miktarının 62,3 milyon olduğu belirtilirken, bunların 48,1 milyonunun kullanıldığı açıklandı. Bu aşıların büyük çoğunluğu, kanda pıhtılaşmaya neden olması sebebiyle kullanımı durdurulan AstraZeneca aşısından oluşuyor.

Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezinin raporunda Litvanya ve İtalya bütün doz aşıları kullanan iki ülke olurken, üye ülkelerin büyük çoğunluğunda aşı kullanımı dörtte üç oranında oldu. Lihtenştayn yüzde 56 ve Lüksemburg yüzde 58 ile en az aşı kullanımı yapan Avrupa ülkeleri oldu.

Yorumlar (0)