AB'den, Türkiye - Yunanistan sınırına dijital bariyer

Avrupa Birliği, Türkiye'den Meriç Nehri üzerinden yasa dışı bir şekilde Avrupa’ya geçmeye çalışan göçmenleri engellemek amacıyla Yunanistan sınırına 3,7 milyar euro maliyetli dijital bir bariyer inşa etti. 

DÜNYA 31.05.2021, 16:12
AB'den, Türkiye - Yunanistan sınırına dijital bariyer

Avrupa Birliği, göçmen politikasında yeni bir uygulamaya daha imza attı.

Göçmen riskine karşı AB’nin yeni çözümü dijital bariyer

Dijital sınır projesini hayata geçiren AB, yaptıkları yeni sistemle, Türkiye ile Yunanistan arasındaki sınır üzerinden Avrupa Birliği ülkelerine yasa dışı bir şekilde geçmeye çalışan göçmenlerin girişini önlemeyi hedefliyor.

2021’in sonuna kadar faaliyete geçeceği tahmin edilen sistem çerçevesinde, yalan dedektörü ile birlikte sınır koruma polis botunun da bulunduğu ifade edildi.

Söz konusu projenin, otomatik gözetleme ağı ile birlikte karada ve nehirde görev yapan devriyelerin uzun menzilli akustik cihazlar ile projektörleri kullanarak, sınıra yaklaşmadan göçmenleri engellemeyi hedefliyor.

ABD - Meksika sınırına benzer bir uygulama

ABD-Meksika sınırındaki beton duvara benzer inşa edilen yeni çelik duvar, Türkiye ile Yunanistan’ı ayıran Meriç Nehri boyunca kullanılan geçiş noktalarını kapatması bekleniyor. Yakında bulunan gözlem kulelerine, çoklu sensörler, gece görüşü ve uzun menzilli kameralar takılıyor. Daha sonra toplanan veriler, yapay zeka analiziyle şüpheli bazı hareketleri tespit etmek için kontrol merkezlerine yolluyor.

Bölgede sınır koruma şefi olarak görev alan Dimonsthenis Kamargios, konuya ilişkin açıklamasında 'Neler olduğunu tespit edebilmek için sınırın önünde bir sınır daha olacak.' sözlerine yer verdi. Ağın temel olan unsurlarının sene sonunda başlatılacağını belirten Kamargios,"Görevimiz ülkeye, göçmenlerin yasa dışı girişlerini önlemek. Bunun için de modern araçlara ve ekipmanlara ihtiyacımız var." açıklamasını yaptı.

3,7 milyar dolar maliyet

Avrupa Birliği, söz konusu buroje için 2015, 2016 yılları boyunca Irak, Afganistan ve Suriye’den Avrupa'ya kaçmaya çalışan göçmenleri engellemek amacıyla hazırlanan proje için teknoloji şirketlerine 3,7 milyar euro ödedi.

Türkiye-Yunanistan sınırı boyunca inşa edilen projektörler, uzun menzilli akustik cihazlar ve otomatik gözetim ağı ile birlikte kara ve nehir devriyeleriyle göçmenleri erken bir şekilde tespit ederek geçişlerinden caydırmayı hedefliyor.

Türkiye Yunanistan arasında inşa edilen dijital bariyerde, bir de avuç içi tarayıcı araçları yer alıyor. Bu şekilde, kişilerin avuç içindeki benzersiz çizgiler kayıt altına alınıyor ve bunlar biyometrik veri olarak kaydediliyor. Daha sonra sınır bölgelerine yakın bölgelerde saklanan göçmenlerin ortaya çıkarılmasına imkân sağlıyor.

Yorumlar (0)