AB'den Türkiye'ye Rusya uyarısı: Endişe verici

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Türkiye ile Rusya arasındaki ikili ekonomik ilişkilerin derinleşmesi nedeniyle endişe duyduklarını bildirdi. Rusya'ya uygulanan yaptırımlara katılmayan Türkiye'ye uyarıda bulunan Borrell, "Rusya'ya uygulanan yaptırımlar delinmemeli." dedi.

DÜNYA 11.12.2022, 15:45 12.12.2022, 09:35 Hakan Öksüz
AB'den Türkiye'ye Rusya uyarısı: Endişe verici

Ukrayna ile Rusya arasında şubat ayında patlak veren savaş, birçok farklı alanda çeşitli sorunların ortaya çıkmasına neden oldu. Savaş nedeniyle yerlerinden edilen milyonlarca Ukraynalı, farklı göç ederek hayata tutunmaya çalışıyor. Çatışmaların ardından aksayan tedarik zincirleri ve Batılı ülkeler tarafından uygulanan yaptırımlar, küresel çapta yaşanan enerji krizini derinleştiriyor.

Türkiye, Ukrayna ve Rusya'ya eşit mesafede konumlanıyor

Savaşın devam ettiği bu dönemde gıda güvenliği de tehlikeye girdi. İstanbul'da yapılan "Karadeniz Tahıl Koridoru" anlaşmasıyla birlikte gıda krizinde hafifleme görüldü. Ukrayna limanlarından yol çıkan tahıl yüklü gemiler, İstanbul'daki denetimlerin ardından hedef ülkelere hareketleniyor. Türkiye bu süreçte hem Ukrayna hem de Rusya ile ilişkileri sıcak tutmaya çalışıyor. Erdoğan'ın bugün Putin ve Zelenski ile telefon görüşmesi yapacağı tahmin ediliyor.

Borrell: "Türkiye, ilişkilerini gözden geçirmeli"

Savaşın iki tarafını da ortak bir zeminde buluşturmak isteyen Türkiye, zaman zaman Batılı devlet başkanlarından da takdir topluyor. Buna rağmen Türkiye'nin Rusya ile yakınlaşmasını tehlikeli bulanlar da var. Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Rusya ile iş birliğini artıran Türkiye'yi uyardı. Rusya'ya uygulanan yaptırımların delinmemesi gerektiğini anımsatan Borrell, "Ankara, Rusya ile ilişkilerini gözden geçirmeli." dedi.

"Türkiye, Rusya'ya uygulanan kısıtlayıcı önlemlere katılmıyor"

AB Parlamentosu'na gönderdiği mektupta Türkiye'nin son zamanlarda uyguladığı politikanın endişe verici tarafları olduğunu vurgulayan Borrell, "Türkiye, Rusya'ya uygulanan kısıtlayıcı önlemlere katılmıyor. Bu politikanın sürdürülmesi, Avrupa'da endişelere neden oluyor. Savaş tüm şiddetiyle sürerken Türkiye ile Rusya arasında derinleşen ekonomik ilişkiler, endişe kaynağı olmaya devam ediyor." ifadelerine yer verdi.

Yorumlar (0)