AB'den Türkiye'ye ek mali yardım şartı

AB Komisyonu Üyesi Hahn, Türkiye'ye ek malî yardımın sağlanması için Ankara'nın göçmenler üzerinden yaptığı "şantajdan" vazgeçmesi gerektiğini söyledi. 

DÜNYA 07.03.2020, 13:39 07.03.2020, 13:41
AB'den Türkiye'ye ek mali yardım şartı

Avrupa Birliği (AB) Komisyonunun Bütçeden Sorumlu Üyesi Johannes Hahn, Türkiye'deki sığınmacılar için sağlanacak ek malî yardımın bazı şartları olduğunu söyledi. Hahn, "Sığınmacıları AB'ye yönlendiren Ankara'nın şantajcı siyasetine son vermesini bekliyoruz" ifadelerini kullanarak, AB'nin ancak bu şekilde "Türkiye'deki mültecilere destek için ek malî yardıma" hazır olabileceğini kaydetti.

Öte yandan Hahn, bahsi geçen yardımın Türkiye ile AB arasındaki mülteci mutabakatında öngörülenden daha az olacağını belirtti. AB'nin Türkiye'ye yapacağı yardımların "Sadece belirli amaçlar için olacağını ve yardım kuruluşları aracılığıyla ödeneceğini" belirten Hahn, Türkiye'nin yardım ihtiyacının azaldığını söyledi. Türkiye'deki göçmenler için okul, kreş ve hastane gibi tesislerin inşa edildiğinin altını çizen Hahn, bunların yeniden finansmanına gerek olmadığını ifade etti.

Hahn, AB'nin tek başına yalnızca Türkiye'yi desteklememesi gerektiğini dile getirerek Lübnan ve Ürdün gibi nüfuslarına oranla Türkiye'den daha fazla sığınmacı kabul eden ülkelerin de yardıma ihtiyacı olduğunu belirtti. Ayrıca, Suriye'de "siyasi bir çözüm sağlanırsa", AB'nin İdlib'in yeniden inşasında ve Suriye'yi destekleme konusunda hazır olduğunu vurguladı.

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas da Türkiye'ye ek mali yardım yapılmasına karşı çıkmıştı. Maas, "AB'nin Erdoğan'ın baskısına boyun eğmeyeceğini" belirtmiş, ancak "ihtiyacın artması durumunda" 2016'da imzalanan anlaşma uyarınca taahhüt edilen ödemelerin hızlandırılması kapsamında ödemelerin hızlandırılabileceğini söylemişti.

Yorumlar (0)