AB'den Türkiye'ye dev destek

Ursula von der Leyen, "Avrupa Birliği Komisyonu depremin ardından tekrar yapılanma için Türkiye'ye 1 milyar avro (20,4 milyar lira) ile destek verecek." dedi.

DÜNYA 20.03.2023, 18:17
AB'den Türkiye'ye dev destek

Avrupa Birliği Komisyonu ve Avrupa Birliği Dönem Başkanı İsveç'in, 6 Şubat tarihinde meydana gelen Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremden Suriye ve Türkiye'de etkilenenler için gerçekleştirdiği Uluslararası Bağışçılar Konferansı, Brüksel'de başladı.



"1 milyar avro destek vereceğiz"

Açılış konuşması yapan AB Komisyonu Başkanı Leyen, "Bu, korkunç bir kayıp hikayesi ve Suriye halkı, Türkiye halkı ve dünyanın dört bir köşesindeki dostlarınız arasındaki büyük bir dayanışma hikayesidir. AB depremin ardından Sivil Koruma Mekanizması'nı etkinleştirdi. AB üyesi ülkeler arama kurtarma çalışmalarına katkı sağladı. Bütün dünya Suriye ve Türkiye halklarına destek için seferber oldu. Avrupa Birliği Komisyonu depremin ardından tekrar yapılanma için Türkiye'ye 1 milyar avro ile destek verecek." dedi. 



İsveç'ten 45 milyon avro

İsveç Başbakanı Ulf Kristersson ise 42 gün evvel Kahramanmaraş merkezli depremle Suriye ve Türkiye'de milyonlarca insanın yaşamının birkaç saniye içerisinde değiştiğini anımsattı.

"Depremlerden etkilenen bölge Hollanda ve Belçika'nın toplamı kadar." diyen İsveç Başbakanı, hayatın tekrar normale dönebilmesi için bütün bölgenin tekrar inşa edilmesi gerektiğine işaret etti.

"Acıları azaltmalıyız, canları geri getiremeyiz fakat dayanışmamızı gösterebiliriz." şeklinde konuşan Kristersson, tekrar inşa ve insani yardıma destek vermek için İsveç olarak 45 milyon avro destekte bulunacaklarını duyurdu. 

Kristersson, "Suriye ve Türkiye halkıyla dayanışma bugün itibarıyla sözlerden eyleme geçmeli. Bu sebeple de bugün her birinizi buraya çağırdık." sözlerini sarf etti. 

Yorumlar (0)