AB'den Schengen kararı: Bir ülke daha katılıyor

AB ülkeleri, Hırvatistan'ın Schengen bölgesi içine alınmasına onay verdi.

DÜNYA 10.12.2021, 01:30
AB'den Schengen kararı: Bir ülke daha katılıyor

Avrupa Birliği İçişleri Bakanları Toplantısı'nda alınan karar, AB dönem başkanlığını görevini yürüten Slovenya'nın İçişleri Bakanı Ales Hoj tarafından duyuruldu.

Hoj, ülkesinin Schengen müktesebatının tamamını uygulamak adına gerekli olan koşulları harfiyen yerine getirdiğine yönelik Avrupa Birliği ülkelerinin anlaşmaya vardığını bildirdi.

Avrupa Birliği Komisyonu'nun içişlerinden sorumlu olan üyesi Ylva Johansson da söz konusu ülkenin Schengen bölgesine katılmaya hazır durumda olduğunu ifade etti.

AB Konseyi'nin onayı gerekiyor

Ülkenin Schengen bölgesine katılması ve diğer bölge ülkeleriyle hudut kontrollerini kaldırması, Avrupa Birliği Konseyi'nin onayının ardından mümkün olabilecek.

Para birimi olarak da avroya geçmek isteyen Hırvatistan, 2013 yılında AB'ye üye olmuştu. AB Komisyonu da 2019 yılında Hırvatistan'ın Schengen bölgesine dahil olmak için gerekli koşulları sağladığını duyurmuştu.

Schengen bölgesi, 26 AB ülkesinden meydana geliyor. 60'ı aşkın ülkenin halkı Schengen bölgesindeki ülkelere vizesiz bir şekilde seyahat edebiliyor. 100'ü aşkın ülkenin vatandaşından ise vize isteniyor.

Yorumlar (0)