AB'den Rusya'ya mektup: Görüşmelere hazırız

Avrupa Birliği, mektup göndermeyi planladığı Rusya’ya, Ukrayna meselesinde artan gerilim ve Avrupa'daki güvenlik mimarisi ile ilgili görüşme yapabileceklerini bildirecek.

DÜNYA 10.02.2022, 08:11 10.02.2022, 13:00
AB'den Rusya'ya mektup: Görüşmelere hazırız

27 AB ülkesinin ortak hazırladığı ve Avrupa basınına taslağı sızdırılan mektupta, AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell'in imzasının olduğu bildirildi.

“Rusya ile diyaloğa hazırız”

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un, Avrupa ülkelerine ve ABD’ye gönderdiği mektuba cevap niteliği bulunan metinde, Moskova’nın Belarus'tan ve Ukrayna sınırından güçlerini çekmesi talep edildi.

Avrupa ülkelerinin beraberliğini vurgulamak adına Borrell'in koordinasyonunda yazılan ortak mektupta, duruma ilişkin endişelerin devam ettiği, anlaşmazlıkların ve gerginliklerin diplomasi ve diyalog yoluyla çözülmesi gerektiği belirtildi.

Mektupta, "AB olarak, NATO'daki ortaklarımızla herkesin güvenliğinin güçlendirilmesi konusunda Rusya ile diyaloğa hazırız" sözlerine yer verildi.

Avrupa'nın güvenliğine ilişkin AB ülkeleri, NATO-Rusya Konseyi ve Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) gibi forumlarda bu konuların tartışılması gerektiğine dikkat çekti. Batı basınına açıklamalarda bulunan AB diplomatları, bugün söz konusu mektubun Rusya'ya gönderilebileceğini ifade etti.

Rusya, ‘Ukrayna’ya saldırı’ iddialarına karşı çıkıyor

Rusya'nın 100 bini aşkın askeri Ukrayna sınırına yığmasından sonra Rusya ile Batı arasındaki gerginlik Soğuk Savaş sürecinden beri en yüksek seviyeye tırmanmıştı. Batılı Avrupa ülkeleri, Rusya'nın Ukrayna'ya askeri müdahaleye hazırlandığını belirtirken Kremlin ise söz konusu bu iddiaları yalanlıyor. Avrupa'daki güvenlik garantileri meselesinde Rusya, NATO ve ABD’ye aralık ayında yazılı anlaşma tekliflerinde bulunarak NATO'nun genişlememesini talep etmiş, ancak Rusya'nın bu talebi reddedilmişti.

Yorumlar (0)