AB'den Rusya'ya karşı yeni hamle

AB (Avrupa Birliği), Rusya'ya karşı sekizinci yaptırım paketi teklif etti.

DÜNYA 28.09.2022, 18:20
AB'den Rusya'ya karşı yeni hamle

Avrupa Birliği'nin yeni yaptırım paketi teklifini AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ve AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen açıkladı.

Leyen, Rusya'ya yönelik sekizinci yaptırım paketini hazırladıklarını ve teklif edeceklerini, Rusya ekonomisini zayıflatmayı hedeflediklerini belirtti.

Leyen'in teklif ettiği ve uygulamaya sokulması için AB mensubu 27 ülke tarafından onay verilmesi gereken yeni yaptırım paketi doğrultusunda, bazı kuruluşlar ve kişiler yaptırım listesine dahil edilecek, ayrıca ticarette de birtakım kısıtlamalar gelecek.

İhracat ve ithalat kısıtlamaları

Bu çerçevede, bazı Rus mallarının ithal edilmesi yasaklanacak. AB, detayları an itibarıyla açıklanmayan bahse konu malların Avrupa pazarına girememesi sebebiyle Rusya'nın 7 milyar avro büyüklüğündeki gelirden mahrum kalacağını düşünüyor.

Ayrıca Avrupa üretimi bazı malların da Rusya'ya ihraç edilmesine kısıtlama getirilecek. Bu kapsamda, Rusya ordusunun askeri alandaki kritik öneme sahip teknolojilerden mahrum kalması amaçlanıyor. 

Hizmet sektörünü de kapsayan yaptırım paketinde ayrıca AB üyesi ülkelerin vatandaşlarının Rusya'da devletin sahip olduğu firmaların yönetiminde bulunmasına da yasak getiriliyor. 

"Savaşı fosil yakıtlarla finanse ediyor"

Leyen, bahse konu paketinin Rusya petrolünü de içerdiğine dikkat çekerek, "Rusya, bu savaşı finanse etmek adına fosil yakıtların satışından kazandığı karı kullanıyor." dedi.

Leyen, G7'deki ülkelerin üçüncü ülkeler için Rusya petrolüne tavan fiyat uygulamayı prensipte kabul ettiğini anımsatarak, "Petrole tavan fiyat uygulaması bir taraftan Rusya'nın gelirlerini düşürmeye yardımcı olacak, diğer taraftan global enerji piyasasını stabil hale getirecek." yorumunda bulundu.

Leyen, "Bu pakette, Rusya petrolüne tavan fiyat uygulanmasının da yasal zeminini oluşturmuş oluyoruz." şeklinde konuştu.

Kişi ve kuruluşlara da yaptırım uygulanacak

Borrell ise şöyle konuştu:

"Ukrayna'nın dört bölgesinde referandum yapan kişileri hedef alacağız. Savunma sektöründen de bazı isimleri yaptırım listesine ekleyeceğiz. Savunma Bakanı ve yüksek rütbeliler, 300 bin askere görev verilmesinde rol oynayan kişiler ve Rus ordusuna teçhizat sağlayanlar listede yer alacak. Rusya'nın işgal ettiği bölgelerde dezenformasyon yayan şahıslar da listedeki yerlerini alacak."

Yorumlar (0)