AB'den Rusya'ya ek yaptırımlar

AB, olağanüstü olarak gerçekleştirilen Liderler Zirvesi'nde Rusya'ya karşı ulaşım, enerji, finans, ihracat finansmanı ve kontrolü, vize politikası ile şahıslara yönelik olmak kaydıyla ek yaptırımları kabul ettiğini açıkladı.

DÜNYA 24.02.2022, 23:52 25.02.2022, 15:44
AB'den Rusya'ya ek yaptırımlar

Avrupa Birliği liderlerinin Brüksel'de Rusya'nın Ukrayna'yı hedef alan askeri harekatı gündemiyle bir araya geldiği olağanüstü zirvenin netice bildirisine göre, Putin yönetiminin saldırıları sert bir biçimde kınandı.

Liderler, Ukrayna'da yaşanacak ölümlerin ve zararın sorumluluğunun tamamen Rusya'ya ait olduğunun altını çizerken, Rusya'ya bütün askeri eylemlerine son verme, bütün kuvvetlerini şartsız bir şekilde geri çekme çağrısında bulundu.

Rusya'ya karşı ulaşım, enerji, finans, ihracat finansmanı ve kontrolü, vize politikası ile şahıslara yönelik olmak kaydıyla ek yaptırımları onaylayan liderler, yaptırım listesini hazırlama yönteminde de değişikliğe gitti.

"Sözde yönetimleri tanımayın"

Bütün ülkelere sözde yönetimleri (Donetsk ve Luhansk) tanımama çağrısında bulunan liderler, Moldova ve Gürcistan'ın toprak bütünlüğü ve egemenliğine olan bağlılıklarını tekrarladı.

Liderler, zirvenin netice bildirisinde, Avrupa Birliği Konseyi'nin hususu yakından izleyeceğini ve yeni yaptırımlar için hazırlıklı olmaya devam edeceğini kaydederek, Avrupa Birliği Komisyonu'nu enerji de dahil olacak şekilde beklenmedik her türlü durum için önlemleri ortaya koymaya çağırdı.

Avrupa Birliği liderleri ayrıca Belarus yönetimini de kapsayacak ekonomik ve bireysel yaptırımlar için hazırlıklara başlama kararı aldı.

Yorumlar (0)