AB'den "Rus petrolüne tavan fiyat" kararı

Rusya'dan deniz yoluyla Avrupa'ya taşınan petrole uygulanacak tavan fiyatla ilgili anlaşma sağlandı. AB Komisyonu Başkanı Leyen, videolu paylaşımla ayrıntıları anlattı. Kararın ardından ABD'den de ilk yorum geldi.

DÜNYA 03.12.2022, 00:51 04.12.2022, 11:18 Hakan Öksüz
AB'den "Rus petrolüne tavan fiyat" kararı

Avrupa Birliği (AB) ülkeleri, mersin e-scort, deniz yoluyla Rusya'da taşınan petrole tavan fiyat uygulamasında anlaştı. Buna göre Rusya'dan taşınan petrole varil başına uygulanacak tavan fiyatın 60 dolar olduğu kaydedildi. 

Leyen'den videolu paylaşım

Konuya ilişkin Twitter hesabından paylaşım yapan Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, "5 Aralık günü itibarıyla AB ve G7 ülkeleri olarak Rusya'dan deniz yoluyla taşınan petrole tam ithalat yasağını uygulamaya başlayacağız. Bugün yapılan görüşmelerde ise tavan fiyat üzerinde anlaşma sağladık. Bu uygulama, Rusya'ya yönelik yaptırımların etkisini güçlendirecek ve Rusya'nın gelirlerini düşürecektir." ifadelerini kullandı.

Tavan fiyat uygulaması sayesinde enerji piyasasının küresel ölçekte istikrar kazanacağına inandıklarını kaydeden Leyen, "Bu durum gelişmekte olan ülkeleri ekonomilerine de pozitif yansıyacak. Piyasanın durumuna göre tavan fiyat üzerinde güncellemelere gidilebilir." değerlendirmesinde bulundu.

ABD'den ilk yorum geldi

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, AB tarafından alınan kararı memnuniyetle karşıladıklarını belirtti. Kirby, "Başkan Biden daha önce Rusya'dan alınan petrole tavan fiyat getirilmesi yönünde bir karar alınması gerektiğini vurgulamıştı. Alınan karar, Putin'in savaşma kabiliyetini sınırlayacaktır. AB'li ortaklarımızın bu girişiminden dolayı sevinçliyiz." dedi.

Yorumlar (0)