AB'den Macaristan'a demokrasi uyarısı 

Avrupa Birliği, bugün Macaristan'ı, hükümetin yeni tip koronavirüs (Covid-19) kriziyle mücadele etmek için kabul ettiği acil önlemlerin demokrasiyi azaltmaması gerektiği konusunda uyardı.

DÜNYA 31.03.2020, 15:36 31.03.2020, 15:45
AB'den Macaristan'a demokrasi uyarısı 

Dün Macaristan Parlamentosu, milliyetçi Başbakan Viktor Orban'ın salgın acil durumu süresince kanun hükmünde kararname çıkarabileceği, bazı kanunların uygulanmasını askıya alabileceği ve asılsız haber yayanları 1 ile 5 yıl arasında hapis cezasına çarptırabileceği bir acil durum yasasını onaylamıştı.

Bugün söz konusu yasanın kabulü hakkında Macaristan'ı uyaran Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula Von der Leyen, "Acil durum önlemlerinin temel ilke ve değerlerimiz pahasına olmaması büyük önem taşıyor. Demokrasi özgür ve bağımsız medya olmadan yürümez" ifadelerini kullandı.

Von der Leyen, “Herhangi bir acil durum önlemi, gereği kadarı ve orantılı olanlar ile sınırlı olmalıdır. Süresiz devam etmemelidir. Hükümetler bu tür önlemlerin düzenli incelemeye tabi olduğundan emin olmalıdır." şeklinde konuştu.

Avrupa Komisyonu, medya, akademisyenler ve hak gruplarını daha fazla devlet kontrolü altına alarak demokrasiyi azaltmakla suçlanan Macaristan'daki yeni yasaların uygulanmasını yakından izleyeceğini ve analiz edeceğini açıkladı.

Macaristan'da yeni tip koronavirüs salgını sebebiyle şu ana dek 16 kişi hayatını kaybederken, toplam vaka sayısı ise 492 olarak açıklandı.

Yorumlar (0)