AB'den İngiltere'ye ayar!

Avrupa Birliği, anlaşmasız Brexit halinde İngiltere'nin birlik bütçesine yönelik yükümlülüklerini yerine getirmesi gerektiğini duyurdu. Başbakanlığa aday olan Boris Johnson, 40 milyar sterlinlik ayrılık ödemesinin yapılmayacağını vaat ediyor.

DÜNYA 12.06.2019, 16:30 12.06.2019, 16:39
AB'den İngiltere'ye ayar!

Avrupa Birliği (AB), İngiltere'nin anlaşmasız ayrılık halinde de birlik bütçesine yönelik mali yükümlülüklerini yerine getirmesi gerektiğini bildirdi.

AB Komisyonu tarafından Brexit hazırlıklarına ilişkin değerlendirmeleri içeren yeni bir çalışma yayımlandı.

İngiltere'nin AB üyesi ülke olarak verdiği mali taahhütler yerine getirilinceye kadar gelecekteki ticari ilişkiler hakkında müzakerelere başlanmayacağı belirtilen çalışmada, AB kurumlarının anlaşmasız Brexit durumuna yönelik hazırlık planlarını tamamladığı kaydedildi. 

AB vatandaşları ve şirketlerinin de anlaşmasız ayrılık ihtimaline karşı hazırlıklarını yapmaları gerektiğine dair uyarıda bulunuldu. 

Boris Johnson'dan ayrılık ödemesine ret 

AB ve İngiltere arasında müzakere edilen Brexit ayrılık anlaşmasında mali yükümlülükler hakkında uzlaşı sağlanmıştı.

Yapılan anlaşmaya göre, İngiltere'nin, üzerinde uzlaşılmış 2020 birlik bütçesine ve üye ülkelerin kalkınma programlarına yönelik daha önce vermiş olduğu yaklaşık 40 milyar sterlinlik taahhütleri yerine getirmesi gerekiyor.

Boris Johnson, İngiltere'de Muhafazakar Parti liderliği ve başbakanlık için yarışıyor. Johnson, AB'ye daha önceki taahhütlerinden kaynaklanan yaklaşık 40 milyar sterlinlik (yaklaşık 296 milyar lira) ayrılık ödemesinin yapılmayacağını vaat ediyor.

İngiltere, 2016'da yapılan referandumla aldığı AB'den ayrılma kararını almıştı. Ayrılığın 29 Mart'ta hayata geçirilmesi öngörülüyordu. Fakat parlamentonun Brexit anlaşmasını peş peşe yapılan oylamalarla reddetmesinin ardından Brexit 31 Ekim tarihine ertelendi.

Yorumlar (0)