AB'den Hong Kong açıklaması! "Endişeliyiz"

Avrupa Birliği (AB), Hong Kong'da zanlıların Çin'e iadesini kolaylaştıran yasal düzenlemeden kaygı duyduğuna dair açıklamada bulundu.

DÜNYA 13.06.2019, 08:57
AB'den Hong Kong açıklaması! "Endişeliyiz"

AB Komisyonu Sözcülüğü, Hong Kong'da zanlıların Çin'e iadesini kolaylaştıran yasal düzenleme hakkında açıklamada bulundu. Açıklamada, "AB, Hong Kong halkının, zanlıların Çin'e iadesini kolaylaştıran yasal düzenlemeye yönelik endişelerini paylaşmaktadır. Bu endişemizi Çin hükümetine ilettik." ifadelerine yer verildi. 

Açıklamada, ayrıca son günlerde Hong Kong halkının toplantı ve ifade haklarını kullandığı ifade edilerek, bu haklara saygı duyulması ve itidal çağrısında bulunuldu.

İade yasası için önerilen değişiklik nedir?

Yasal düzenleme, parlamentoya 3 Nisan'da sunuldu. Bu düzenleme, zanlıların Anakara Çin, Çin'in Makao Özel İdari Bölgesi ve Tayvan'a iadesini kolaylaştırıyor.

Muhalifler, iade yasasında yapılacak bu değişikliğin, Hong Kong'un özgürlüklerini ortadan kaldıracağını savunuyor. Hong Konglu yetkililer ise bir cinayet zanlısının Tayvan'a iadesi için bu değişikliğin yapılması gerektiğini dile getiriyor.

Yasanın çıkması durumunda muhalifler, Çin'in Hong Kong'daki siyasi muhalifleri hedef alabileceğinden kaygı duyuyor.

Yasal düzenlemeye karşı başlayan gösteriler hala devam ediyor. 

Hong Kong Parlamentosunda, geçen ay değişikliğe karşı çıkan milletvekilleri ile değişiklik yanlıları arasında çıkan kavgada çok sayıda milletvekili yaralanmıştı. Diğer bir yandan, Hong Kong'da yüzlerce hukukçu tasarıya karşı sessiz yürüyüş gerçekleştirmişti. 

Yorumlar (0)