AB'den endişe verici Rusya-Ukrayna açıklaması! 2. Dünya Savaşı'ndan beri ilk kez...

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Kuzey Akım 2 projesinin iptali dahil olmak üzere Rusya'ya karşı her seçeneğin masada olduğunu açıkladı.

DÜNYA 28.01.2022, 10:14 29.01.2022, 14:00
AB'den endişe verici Rusya-Ukrayna açıklaması! 2. Dünya Savaşı'ndan beri ilk kez...

Bir televizyon programında açıklamalarda bulunan AB Komisyon Başkanı von der Leyen, Rusya'nın muhtemel saldırısı durumunda Kuzey Akım 2 gazı hattı projesinin iptal olup olmayacağına ilişkin soruya "Çok net olmak istiyorum. Masadan kalkan hiçbir şey yok. Her seçenek masada." şeklinde cevap verdi.

"İkinci Dünya Savaşı'ndan beri bu kadar kritik durumda hiç olmadık"

AB Komisyonunun, finans, ekonomi ve teknoloji sektöründeki yaptırımları tasarlamaktan ve geliştirmekten yükümlü olduğunu hatırlatan von der Leyen, "Biz de şu an bunu yapıyoruz ve bu her şeyi kapsıyor. En tepedeki yaptırımlarla işe başlayacağız ve çok net bir şekilde; Ukrayna'ya karşı Rusya'nın saldırganlığının Rusya için çok ciddi sonuçları ve bedelleri olacağı unutulmamalıdır." değerlendirmesini yaptı.

Von der Leyen, "2. Dünya Savaşı'ndan beri bu kadar kritik bir durumda hiç olmadık. Bu sebeple her seçenek masada." sözlerini kullandı. 

AB'nin Rusya'nın en büyük yatırımcısı ve ticaret ortağı olduğuna dikkat çeken von der Leyen, "Rakamlar, elimizde güçlü bir koz olduğunu ve Ukrayna'ya saldırmasının Rusya için çok acı verici olacağını gösteriyor." açıklamasını yaptı.

AB’nin uyguladığı mevcut yaptırımlar

AB, 2014'te Rusya'nın Kırım'ı yasa dışı bir şekilde ilhakının ardından birtakım yaptırımlar uygulamaya başlamıştı. Rusya'nın, Ukrayna'nın egemenliğini, bağımsızlığını ve toprak bütünlüğünü tehdit etmesi sebebiyle uygulanan seyahat yasağı ve varlıkların dondurulması gibi yaptırımlar çerçevesinde 185 kişi ve 48 kuruluş yer alıyor.

AB'nin yaptırımları gereğince 27 üye ülke, Rusya'ya silah satışı gerçekleştiremiyor. Gaz ve petrol sektörlerinde kullanılan teknolojileri Rusya'nın, AB ülkelerinden alması engelleniyor. Rus kamu bankaları, ayrıca Avrupa'da bulunan finans sektöründen dışlanırken, yatırım ve ticaretlere ilişkin kısıtlamaları kapsayan yaptırımlar 6 ayda bir uzatılıyor.

ABD’den BM Güvenlik Konseyi’ne çağrı 

ABD, Rusya ve Ukrayna arasındaki krizi görüşmek amacıyla Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyini toplantıya davet etti.

ABD'nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Linda Thomas Greenfield, ''Rusya'nın Ukrayna'ya karşı tehditkar tavrı ve Rus birliklerinin Belarus'a ve Ukrayna sınırına yığılması sebebiyle 31 Ocak Pazartesi günü BMGK'yi toplantıya çağırdıklarını’ açıkladı.

Avrupa'ya, küresel güvenliğe ve barışa tehdit karşısında diplomasi yoluyla tansiyonu düşürmeye çalıştıklarını ifade eden Greenfield, diplomasi için BM Güvenlik Konseyi'nin çok önemli bir yeri olduğunu ifade etti.

Yorumlar (0)