AB'den Cemal Kaşıkçı sorusu!

Avrupa Birliği (AB): Cinayetin üzerinden bir yıl geçmesine rağmen birçok soru cevaplanmamış bulunuyor. AB, şeffaf bir araştırma ve sorumluların cezalandırılması yönündeki çağrısını yineliyor.

DÜNYA 02.10.2019, 10:49
AB'den Cemal Kaşıkçı sorusu!

AB (Avrupa Birliği), Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın Suudi Arabistan'ın İstansul Başkonsolosluğunda öldürülmesinin üzerinden bir yıl geçmesine rağmen birçok sorunun cevaplanmadığını vurgulayarak şeffaf bir soruşturma ve sorumluların cezalandırılması yönündeki çağrılarını tekrarladı.

Cemal Kaşıkçı cinayetinin üzerinden bir yıl geçmesi nedeniyle yazılı açıklama yayımlayan Avrupa Birliği, "saygıdeğer gazeteci" tanımını kullanarak Cemal Kaşıkçı'nın hâlâ ilham kaynağı olmaya devam ettiğinin altını çizdi.

Yazılı açıklamada, "Cinayetin üzerinden bir yıl geçmesine rağmen birçok soru cevaplanmamış bulunuyor. Avrupa Birliği, şeffaf bir araştırma ve sorumluların cezalandırılması yönündeki çağrısını yineliyor." denildi.

Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı gibi çok sayıda gazetecinin de saldırılara maruz kaldığı vurgulanan açıklamada, Avrupa Birliği'nin basın özgürlüğü ve basın mensuplarının korunmasına büyük önem verdiği belirtildi.

Cemal Kaşıkçı cinayeti

Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı, evlilik işlemleri için 2 Ekim 2018 tarihinde gittiği Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosluğunda katledilmiş ve cesedi yok edilmişti.

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiserliği tarafından haziran ayında açıklanan 101 sayfalık raporda Suudi Arabistan, Cemal Kaşıkçı'yı kasten ve taammüden öldürmekten sorumlu tutulmuştu.

Raporda, aralarında Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ın da bulunduğu üst düzey yetkililerin soruşturulması için güvenilir kanıtlar olduğunun altı çizilmişti.

Raporda ayrıca Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın öldürülmesine ilişkin tamamlayıcı kriminal soruşturma başlatmaya davet edilmiş, Cemal Kaşıkçı'nın öldürülmesine ilişkin yaptırımların Veliaht Prens Muhammed bin Selman ve onun yurt dışındaki kişisel mal varlıklarını da kapsaması gerektiği vurgulanmıştı.

Yorumlar (0)